Przepisy

Tiradito z corviny

Wszystkie składniki łączymy, delikatnie podgrzewając. Następnie dodajemy agar.

Schab z kandyzowaną śliwką w sosie piwnym

Mięso naciąć wzdłuż, do środka włożyć 10 śliwek kandyzowanych, przełożyć do pojemnika. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi schab

Chleb maślany

Przygotowanie zaczynu rozpoczynamy od zagotowania 125 ml mleka, do którego dodajemy 250 g mąki, parzymy i zostawiamy do wystudzenia.

Pierniczki na miodzie naturalnym z lukrem królewskim

Podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól do rozpuszczenia cukru.

Tatar ze strusia z majonezem z palonego siana

Mięso ze strusia drobno siekamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, ogórka kiszonego i marynowane rydze.

Karp w czerwonym winie

Warzywa kroić w brunoise. Filety z karpia umieścić w marynacie z wina, śliwki wędzonej, warzyw oraz przypraw. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.

Tortelli z dynią i amaretti

W misce łączymy mąkę i jajka. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut, do otrzymania zwartej, jednolitej masy.

Zraz z jelenia

Udziec zasalamy na sucho na 24 godziny solą peklową w proporcji 20 g na 1 kg mięsa. Następnie gotujemy z dodatkiem warzyw i przypraw w szybkowarze przez godzinę.

Filety z kurczaka w sosie z selera

Filety kurczaka pokroić w 0,5 cm plasterki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, delikatnie obtoczyć plastry kurczaka w mące i smażyć na małym ogniu.

Nadziewane smardze z polentą serową, purée z cebuli czerwonej, kremem szczypiorkowym i chrustem z boczniaka

Zrobić infuzję mleka z ziół i warzyw. Gotować kaszę w mleku aż przestanie wchłaniać mleko. Na koniec dodać ser i zamieszać.

Marynowane filety z pstrąga łososiowego

Pokroić pstrąga na kawałki o długości 5 cm. Umieścić je w szklanym naczyniu i posypać wszystkimi składnikami.

Wszystko wokół pszczoły

Żelatynę namoczyć. Resztę składników zagotować, połączyć z żelatyną i zblendować.

Tajskie kulki z dorsza i łososia w panko na różanym ogórku z białym sosem rybnym

Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić i połączyć z wszystkimi składnikami na jednolitą masę.

Mus truskawkowy na miętowym sosie z kruszonką czekoladową

Śmietankę roślinną ubijamy na ? z cukrem. Do bitej masy dodajemy pulpę z truskawek, sok z cytryny i ciepły roztwór żelujący.

Plank salmon, czyli "łosoś prymitywny"

Filet z łososia natrzeć solą i brązowym cukrem, następnie zalać bourbonem i wstawić na noc do chłodni.

Łosoś z czarną soczewicą

Łososia wkładamy do marynaty z oliwy, musztardy, miodu i cytrynówki.

Wędzony węgorz na blinie ziemniaczanym

Wyfiletowaną, wędzoną rybę podgrzewamy przez 12 minut w 45°C.

Baba ghanoush

Bakłażany nakłuwamy, smarujemy olejem i przez 30 minut przypalamy w piecu w 200°C.

Mus chałwowy z sosem z czarnej porzeczki

Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić pianę.

Sernik z jogurtu typu greckiego

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jedną szklanką erytrytolu, następnie dodaj wanilię, jogurt grecki i zmiksuj.

Cannele

Zagotować mleko z wanilią, pozostałe składniki połączyć z zimnym mlekiem.

Jabłko/graviola/seler

Łączymy sok yuzu i purée.

Garibaldi

Połącz Campari z sokiem w szklance z lodem.

Szarpana gęsina/ muffin angielski /jajo sadzone

Poszarpane mięso z uda gęsi przesmażamy na patelni, dodając sos sojowy, szczyptę cynamonu, imbiru oraz estragon.

Kurczak smażony w cydrze

Całość posypujemy pieprzem czarnym i dekorujemy tajską bazylią.

Zupa kurkowa

Delikatny i słodki zapach kurek to zapowiedź nadchodzącej polskiej jesieni.

Pasztet jajeczny z pietruszką

Po wystudzeniu pasztet pokrój, podawaj z pieczywem, chrzanem albo majonezem i świeżą pietruszką.

Dorsz na tłuczonych ziemniakach z zielonymi warzywami i sosem z pietruszki

Przepis szefa kuchni w restauracji KonCi

Chłodnik z ogórka masłowego i rukoli z wędzoną maślanką, tost francuski z pieprznej brioszki, konfitura rabararowa

Idealny przepis na cieplejsze dni!

Mostek wołowy konfitowany/piana ziemniaczana/chipsy ziemniaczane/cebula w karmelu/marchew z masłem i estragonem

Mostek wołowy natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem

Szparagi pieczone w boczku

Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni

Pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i bazylii

Podawaj z chlustem oliwy z oliwek

Grillowany filet z okonia morskiego/purée pietruszkowe/dziki brokuł

Całość posypać solą w płatkach oraz dodać mikrozioła

Ostry stek z grilla

Szybkie, proste i tanie danie dla prawdziwych miłośników pikantnych potraw

Tatar z regionalnego pstrąga/jabłko/seler naciowy/ikra z pstrąga

Przepis Pawła Suchenka - Pascha wielkanocna

Polej nią paschę i zanim zastygnie, obsyp liofilizowanymi owocami.

Przepis Pawła Małeckiego - Deser czekoladowo-korzenny

Zamarznięty deser oblać polewą, rozmrozić i udekorować elementami czekoladowymi oraz płatkami złota.

Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem lub w blenderze kielichowym/

Mazurek wielkanocny

Po zastygnięciu na wierzch dodajemy startą skórkę pomarańczową i migdały.

Przepis Tomasza Łagowskiego - Eskalopki z łososia w sosie szczawiowym

Ułożyć na środku talerza eskalopki z łososia i polać je sosem szczawiowym.

Przepis Artura Lenczewskiego - Polędwiczka wieprzowa/purée z batata/piklowany kalafior pierożek z buraka/sos z czosnku niedźwiedziego

Na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej.

Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej.

Przepis Michała Palarczyka - Bombka kokos z ananasem

Całość połączyć, rozsmarować i piec w temperaturze 170°C przez 15 min.

Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową

Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.

Kule z mlecznej czekolady

Do formy silikonowej wlać do połowy mus, zaaplikować insert z czarnej porzeczki i zamknąć kruchym spodem.

Przepis Marcina Filipkiewicza - Sandacz w sosie szczawiowym i z wędzonym serem podhalańskim

Zamrożoną masę zmiksować w paco-jet i delikatnie ogrzać przed podaniem.

Przepis Orsona Hejnowicza - Tatar z leśnymi gadżetami

Paprykę nafaszerować tatarem i ułożyć na środku talerza.

Affogato z Titanica

Posyp startymi orzechami włoskimi.

Przepis Michała Wierzby - Tatar wołowy z grzybami, słoniną i majonezem

Wszystkie składniki przyprawy zblendować na pastę.

Owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię.

Przepis Rafała Koziorzemskiego - Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi

Obrany rabarbar umieszczamy w worku próżniowym i wlewamy sok z bzu, cytryny i miód, następnie zamykamy w pakowarce próżniowej.

Deser z marchewką, nasionami chia i żurawiną

Deser układamy warstwami w naczyniach. Na spód kładziemy zmiksowane marchewki.

Przepis Kamila Tłuczka - Filet z sandacza/sos holenderski/oliwa estragonowa/soczewica belluga/krokiet z szyjkami rakowymi/młode warzywa

Na spód talerza wyłożyć sos holenderski, polać oliwą estragonową, nałożyć soczewicę i filet z sandacza.

Przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem

Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.

Przepis Szymona Stacha - Tatar espresso z majonezem imbirowym, piklowanymi płatkami róży i plastycznym żółtkiem

Składniki zalewy połączyć w rondlu i zagotować, a następnie schłodzić.

Przepis Michała Doroszkiewicza - Biała brzoskwinia/truskawki/maliny

Układać kompozycję deseru z poszczególnych elementów na talerzu.

Grant's Summer Orange z lemoniadą

Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej Grnat's Summer Orange.

Przepis Lecha Plucińskiego - Żabnica

Piec z dodatkiem oliwy z oliwek, przyprawić białym pieprzem.

Przepis Jacka Koprowskiego - Assiette pietruszkowe

Elementy ułóż na talerzu wedle fantazji, posmakuj je, złap proporcje pomiędzy słonym, słodkim, kwaśnym, kremowym, chrupiącym i spienionym.

Sernik na zimno z galaretką malinową

Sernik na zimno z galaretką malinową

Przepis Sylwestra Lisa - Krem z kiszonej kapusty, żeberko marynowane, zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Krem z kapusty kiszonej.

Jabłko/Bazylia/Limonka

Przepis z letnimi owocami.

Matcha Mousse Cake

Po zmrożeniu, wyjmujemy tort i dekorujemy według własnych upodobań.

Dzika kaczka z kaszanką, brusznicą i burakiem

Dzika kaczka z kaszanką, brusznicą i burakiem

Pierś z kaczki sous-vide/młoda marchew/żurawina/fondant z ziemniaków/sos z czerwonego wina

Pierś z kaczki nacieramy solą morską i cukrem 1:1

Pierożki Dim Sum z krewetkami i łososiem oraz sosem z suszonych krewetek (10 porcji)

Do dekoracji dania użyć prażonego sezamu, marynowanego imbiru i szczypiorku.

Grillowana macka z ośmiornicy z dodatkiem ziemniaków na kremie z selera naciowego i szpinaku

Najlepsza jest świeża ośmiornica, lecz jeśli nie uda nam się kupić świeżej, możemy się poratować mrożoną.

Makrela bałtycka z patelni

Makrela bałtycka z patelni, blanszowany czosnek niedźwiedzi. Purée z fasoli wrzawskiej i z czarnym czosnkiem. Oliwa z czosnku niedźwiedziego. Marynowane kwiaty czarnego bzu.

PIERNICOVA Zupa rybna

Seler naciowy delikatnie obierz, pokrój wedle uznania i zblanszuj. W rondelku na maśle klarowanym smaż drobno pokrojoną szalotkę

Gładzica z kimchi na taco z selera

Seler dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, a następnie wycinamy z najgrubszej części cztery plastry

Mary Goodnight - koktajl

Mary Goodnight - koktajl

Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem

Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem

Tradycyjny rosół z kaczki

Tradycyjny rosół z kaczki według przepisu Jakuba Kuronia

Pomarańczowa przyjemność

Pomarańczowa przyjemność

Raviolo orzechowe

Raviolo orzechowe/grzyby/szpinak/sos parmezanowy/veloute truflowe

Pierogi z krupniokiem, jabłkami i konfiturą cebulową

PIEROGI Z KRUPNIOKIEM, JABŁKAMI I KONFITURĄ CEBULOWĄ

Sałatka z krewetkami, mango i awokado w majonezie tahini

Sałatka z krewetkami, mango i awokado w majonezie tahini

Śledź w zalewie gruszkowo-octowej

Śledź w zalewie gruszkowo-octowej

Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem

Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem (przepis na dwie foremki o średnicy 10 cm)

Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim

Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim

Ziemniaki z bobem i szynką

Ziemniaki z bobem i szynką

Nowoczesna zupa Pavese

Nowoczesna zupa Pavese

Pieczone gruszki z serkiem Capri

Pieczone gruszki z serkiem Capri

Chłodnik z pieczonego buraka

Chłodnik - porcja na 4 osoby

Tatar wołowy z polskiej jałówki

Tatar wołowy z polskiej jałówki

Chrzanówka wielkanocna

Chrzanówka wielkanocna

Mango/marakuja/karmel

Mango/marakuja/karmel

Czekoladowa rozkosz

czekoladowa rozkosz autorstwa Krzysztofa Ilnickiego, Marcina Paździora, Arkadiusza Natorskiego

Tatar z jelenia z plastycznym żółtkiem, piklowaną gorczycą, majonezem z tonki i emulsją z bakłażana

Tatar z jelenia z plastycznym żółtkiem, piklowaną gorczycą, majonezem z tonki i emulsją z bakłażana

Sezonowana pierś kaczki mulard pieczona na kości

Na zdjęciu: sezonowana pierś kaczki mulard pieczona na kości podana z purée ziemniaczanym/kurka zimowa/karczoch/biała trufla/brusznica/sos z pieczonej kaczki

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem z lodami o smaku orzechów ziemnych, bezą i dziadkowymi karmelkami

Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Wanilia Mango

Cukier, masło oraz mąki wymieszać płaską łopatką. Kiedy masa będzie jednolita, przesiać. Do mieszanki dodać posiekane orzechy. Wszystko zamrozić w szokówce, pokruszyć na blaszce i piec w 160 C przez 12 minut.

Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

Panna cotta pistacjowa z malinami i tajską bazylią

Rozpuścić panna cottę i dodać do niej pastę pistacjową. Dokładnie zemulgować trzepaczką lub ręcznym mikserem. Rozłożyć do szklanek. Pozostawić w chłodni do dalszego stężenia.

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami

Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny.

New York picanha

Oczyść mięso i natnij w kratkę okrywę tłuszczową. Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie smaż, aż osiągnie temperaturę 54°C.

Prawdziwie włoskie Rigatoni neapolitana

Rigatoni neapolitana to nie jest sos neapolitański, który można kupić w każdym sklepie z pomidorów gorszej jakości. Używamy więc do tego malinowych pomidorów.

Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami

To proste do przyrządzenia kremowe risotto z kurczakiem można podawać w charakterze dania lunchowego lub głównego (z sałatką z zielonych liści lub warzywami gotowanymi na parze).

Szparagi z jajkiem i boczkiem na maślanym pieczywie

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w mleku delikatnie podgrzanym. W misce mieszamy mąkę z solą, ziarnami i gałką muszkatołową

Konfitura z jarzębiny

Zebrane grona myjemy, osączamy na sicie, odrywamy od szypułek. Zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy owoce, gotujemy 5-7 minut, osączamy.

Królik

Mięso dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą i starannie osuszamy. To samo robimy z nerkami. Przesmażamy łopatki z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, a następnie zalewam porto i amaretto

Ozory/naleśnik/chrzan z syfonu/pory

Ozory na 72 godziny wkładamy do solanki. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lekko gazowanej wody na 24 godziny.

Panna Cotta z liczi

Aby uzyskać różaną galaretkę podgrzej wodę z syropem i namoczoną żelatynę. W przypadku syropu z estragonu, krótko zblanszuj liście estragonu i dokładnie wymieszaj je z wodą i cukrem.

Lody jogurtowe z tonką i rokietnikiem w syropie rozmarynowym

Jogurt, mleko i starte nasiono tonki dokładnie mieszamy, następnie chowamy do zamrażarki i co 10-15 minut mieszamy, aż całość się zmrozi.

Prosty do przygotowania fondant z chili i sosem czekoladowym

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (wybierz jakościowo najlepszą czekoladę z największą zawartością kakao). Do czekolady dodajemy masło i energicznie mieszamy

Karkówka z jarmużem i serem korycińskim

Puree z grillowanej marchwi, róża z grillowanej cukinii, pieczony borowik

Podwędzane lody z kalafiora

Oczyszczone i umyte różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli i cukru.

Pielmieni jagnięce z consomme z maślaka

Jagnięcinę zmielić, dodać bulion, czosnek niedźwiedzi, świeży lubczyk, rozpuszczone masło, przyprawić. Formować małe kulki.

Nowoczesne millefeuille

Dobrze zmiksować banany w blenderze. Wmieszać w nie skrobię i dodać wyskrobane z laski wanilii ziarna. Bez przerwy mieszając, doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do wystygnięcia w chłodziarce i odstawić do późniejszego użycia.

Kurczak zagrodowy z karotką i wędzonymi ziemniakami

Pierś z kurczaka, układamy na marchewce z groszkiem oraz musie z pietruszki, porcjujemy ziemniaki, podajemy jus z pieczonych skrzydełek, chrupiące chipsy z pietruszki i posypujemy pudrem z pumperniklu i czarnuszki.

Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.

Łupacz w ostrygowym beurre blanc z białymi szparagami i zielonym grochem

Wyfiletuj łupacza. Włóż kombu między filety i marynuj przez 3 godziny. Usuń kombu i zapakuj filety próżniowo z dodatkiem 10 gramów masła Debic Traditional.

Sola sous vide w sosie szafranowym z risotto i świeżymi ziołami

Posiekaj drobno szalotkę. Przygotuj bazę gastrique, redukując białe wino o połowę wraz z szalotką. Przetrzyj gastrique przez drobne sito. Dodaj bulion rybny i gotuj na dużym ogniu przez 5 minut.

Letnia fasolka z makaronem pappardelle

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i zblanszuj fasolkę szparagową (zajmie to 5 minut). Wyjmij ją z wrzącej wody za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec.

Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami

Dania kuchni marokańskiej i perskiej najlepiej jest przyrządzać w specjalnych glinianych naczyniach, które sprzyjają długiemu duszeniu. Stożkowaty kształt pokrywki pomaga zachować wilgoć, dzięki czemu mięso jest bardzo kruche.

Zupa orientalna z indykiem i makaronem

Ramen, jedna z popularniejszych japońskich zup, to nic innego jak rosół wzbogacony jajkiem, dużą ilością mięsa i niestandardowych dodatków. Dla miłośników orientalnych smaków, podpowiadamy jak wykonać ramen z polską nutą.

Zielona moc na dzień dobry

Cytrynę umyj, obierz ze skórki, wrzuć do blendera. Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera.

Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje

Mleko oraz 200 g pistacji zagotowujemy, następnie studzimy. Pistacjowe mleko, jogurt oraz odrobinę miodu dokładnie mieszamy i chowamy do zamrażarki. Mieszamy co 10-15 minut, aż całkowicie się zmrozi.

Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami

Cienko obieramy ogórka i pozostawiamy skórkę. Ogórek siekamy wraz z porem i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Tak dusimy ok. 5 min

Makaron na miarę mistrza

Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować. - mówi Paweł Gałecki

Węgorz

Zmiksować węgorza na pastę, dodać resztę składników i połączyć. Rozwałkować na dowolną grubość i schłodzić. Piec w 165°C przez 12-16 min - zależy od grubości ciasta

Chilli kurczak z woka

Ogórki kiszone spalić na grillu. Na oleju przesmażyć do koloru pocięty drobno imbir. Dodać czosnek i również przesmażyć do koloru. Dodać cukier i rozpuścić go. Dodać spalone ogórki i sos rybny

Wolno gotowany młody warchlak, madera, glazurowane marchewki, kwiaty cukinii, śliwka suska sechlońska

Mięso z łopatki warchlaka pozbawiamy żył i błon, pozostawiając tłuszcz. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Zwijamy mięso ciasno w roladę i nakładamy samokurczliwą siatkę

Chłodnik z sałaty i szparagów

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej szczaw na ok. minutę. Wyjmij i przełóż do miski z lodem lub bardzo zimną wodą

Kaszanka z czarnej soczewicy z pieczonymi jabłkami, cebulą i sosem daktylowo-musztardowym

W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar z pieczonych warzyw - warzywa korzeniowe, seler naciowy, grzyby, czerwone wino

Sernik/mango/palona biała czekolada/żel z żurawiny/borówki

Twaróg, śmietanę, miód, mascarpone ubijamy na gładką masę w kitchen aid, następnie wypełniamy nią foremki, ciastka blenderujemy na puder i przykrywamy nimi spód sernika, całość mrozimy

Pierś kurczaka\pietruszka\grzyby

Filet z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rolujemy i gotujemy sous-vide przez 30 min w temperaturze 64°C. Przed podaniem filet przesmażamy na patelni z dodatkiem masła.

Łosoś podwędzany z nutą cytrusów

Wymieszać sól, cukier, otartą skórkę z cytrusów i dodać kilka kropel Angustura Orange Bitter. Filet z łososia pokryć mieszanką i odstawić na 20 minut. Następnie dokładnie opłukać i wysuszyć.

Kalmary/sepia/fenkuł

Kalmary, zanim zostaną użyte w przepisie, należy odpowiednio przygotować. Zabieg czyszczenia kalmarów jest bardzo prosty

Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami

Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj.

Krem z awokado z kozim serem, orzech włoski

Rozgrzać olej z dodatkiem masła. Dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Całość zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę awokado.

Podlaska jagnięcina ze skorzonerą i rydzami

Oczyszczony comber jagnięcy solankujemy i gotujemy sous vide 56 stopni przez 45 minut. Obsmażamy, bastujemy masłem, porcjujemy na kotleciki

Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem

Żeberka opłukać i pokroić na pojedyncze porcje. Wraz z umytym udkiem włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować i zszumować.

Rwana wieprzowina

Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Smarujemy karkówkę olejem i musztardą.

Perliczka

słonecznik/mizeria z zielonego ogórka/suszona młoda kapusta/karotka/popcorn pieprzowy

Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płyn z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Sernik z koziego sera z lodami z suszonych pomidorów

Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkami mascarpone i kozi ser.

Polędwiczka wieprzowa z kaszą jaglaną

Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy. Nacieramy olejem, płatkami czosnku, tymiankiem i grubo mielonym pieprzem. Mocno zawijamy w folię, nadając kształt cygara i odkładamy na noc do lodówki.

Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem

Jelita należy dokładnie oczyścić, wywracając je na lewą stronę, pod bieżącą letnią wodą. Następnie moczyć w mleku ok. 2 godzin

Śledź

Suflet ze śledzia na ciepło-gorąco oraz Śledź w podlaskich kurkach i oleju

Pierogi

Ze śliwkami i orzechami