Zupa orientalna z indykiem i makaronem

Zupa orientalna z indykiem i makaronem

Ramen, jedna z popularniejszych japońskich zup, to nic innego jak rosół wzbogacony jajkiem, dużą ilością mięsa i niestandardowych dodatków. Dla miłośników orientalnych smaków, podpowiadamy jak wykonać ramen z polską nutą.

Składniki (4 porcje):

  • 2 litry wywaru warzywno-drobiowego, może być z dodatkiem wołowiny, ugotowanego z gwiazdką anyżu
  • 400 g piersi indyka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 opakowania (lub według własnych preferencji) makaronu spaghetti
  • 2 marchewki
  • 6 kiszonych rzodkiewek lub 2 kiszone ogórki
  • 1 mały ogórek zielony
  • 2 garście szpinaku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego

Wykonanie:

1. Pierś indyka oczyszczamy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości plasterki.

2. Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. 8 mniejszych pozostawiamy w całości, resztę kroimy w plasterki.

3. Do miski wlewamy olej i sos sojowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy indyka oraz wszystkie pieczarki. Pozostawiamy na 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Przekładamy na patelnię zawartość miski (indyk i pieczarki) i podsmażamy do momentu uzyskania ładnego koloru ze wszystkich stron.

5. W międzyczasie gotujemy makaron.

6. Gotujemy  jajka w ulubionej formie - na miękko, twardo lub tylko samo żółtko.

7. Warzywa kroimy według własnych preferencji.

8. Zagotowujemy bulion i zdejmujemy go z ognia, a następnie dodajemy ocet, szpinak i przykrywamy na 2 minuty. Doprawiamy ewentualnie do smaku, np. sosem sojowym i ostrą papryką.

9. W tym czasie wykładamy do miseczek porcje makaronu, który następnie zalewamy bulionem (ze szpinakiem) i dosypujemy pozostałe składniki.

10. Jeżeli używamy całych jajek, to przekrajamy je na pół, układamy w misce i posypujemy sezamem.

11. Całość dekorujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.

zdj. VOG Polska Sp. z o.o.