
Chleb maślany
Składniki:
- 2 kg mąki
- 2 jaja
- 50 g drożdży
- pół kostki masła
- 375 ml mleka
- 750 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- łyżeczka smalcu
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie zaczynu rozpoczynamy od zagotowania 125 ml mleka, do którego dodajemy 250 g mąki, parzymy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie 750 ml ciepłej wody łączymy z 250 ml mleka i wlewamy do zaczynu. Wsypujemy 80 g mąki, mieszamy. Po chwili dodajemy drożdże. Czekamy, aż zaczyn zacznie pracować.
- Następnie wbijamy 2 jaja, wsypujemy sól, cukier i resztę mąki. Wyrabiamy, wlewając rozpuszczone masło.
- Blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm smarujemy smalcem, a następnie wylewamy wyrobioną masę. Czekamy do wyrośnięcia.
- Pieczemy godzinę w temperaturze 200?. Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę do ostygnięcia i odparowania.
autor: Grzegorz Lis