Chleb maślany

Chleb maślany

Składniki:

  • 2 kg mąki
  • 2 jaja
  • 50 g drożdży
  • pół kostki masła
  • 375 ml mleka
  • 750 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka smalcu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie zaczynu rozpoczynamy od zagotowania 125 ml mleka, do którego dodajemy 250 g mąki, parzymy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie 750 ml ciepłej wody łączymy z 250 ml mleka i wlewamy do zaczynu. Wsypujemy 80 g mąki, mieszamy. Po chwili dodajemy drożdże. Czekamy, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Następnie wbijamy 2 jaja, wsypujemy sól, cukier i resztę mąki. Wyrabiamy, wlewając rozpuszczone masło.
  3. Blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm smarujemy smalcem, a następnie wylewamy wyrobioną masę. Czekamy do wyrośnięcia.
  4. Pieczemy godzinę w temperaturze 200?. Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę do ostygnięcia i odparowania.

autor: Grzegorz Lis