Sernik/mango/palona biała czekolada/żel z żurawiny/borówki
autor: Krzysztof Bielawski
Składniki:
- twaróg półtłusty
- miód lipowy
- śmietana 30 proc.
- mascarpone
- czekolada 72 proc.
- czekoladowy zamsz
- biała czekolada
- purée z mango
- agar
- ciastka czekoladowe
- żurawina
- sok z żurawiny
- xantana
Sposób wykonania:
Twaróg, śmietanę, miód, mascarpone ubijamy na gładką masę w kitchen aid, następnie wypełniamy nią foremki, ciastka blenderujemy na puder i przykrywamy nimi spód sernika, całość mrozimy. Następnie wyciągamy z foremek i pokrywamy czekoladowym zamszem. Białą czekoladę wysypujemy na masę silikonową i pieczemy w temperaturze 180 stopni bez nawiewu przez ok. 7 minut, aż nabierze lekko brązowego koloru, następnie studzimy i blenderujemy w termomixie na kruszonkę. Purée z mango łączymy z agarem, zagotowujemy i wylewamy cienką warstwę na blachę, studzimy i wycinamy z niej paski. Żurawinę blenderujemy z sokiem żurawinowym i xantaną na gładki żel. Sernik układamy na kruszonce z czekolady, kładziemy na nią pasek z galaretki mango, porcjujemy żel, układamy świeże borówki i listki melisy.
zdj. Maciej Grabowski. www.fotografianamiare.pl