Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje

Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje

autor: Wit Szychowski

 Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka
  • 200 g pistacji niesolonych i 50 g zmiksowanych na pył
  • chałka
  • ok. 100 ml miodu
  • truskawki
  • masło

 Przepis:

Mleko oraz 200 g pistacji zagotowujemy, następnie studzimy. Pistacjowe mleko, jogurt oraz odrobinę miodu dokładnie mieszamy i chowamy do zamrażarki. Mieszamy co 10-15 minut, aż całkowicie się zmrozi. Chałkę (proponuję kupić, a bardziej ambitnych odsyłam do google) kroimy na parę plastrów grubości ok. 1 cm, następnie rumienimy na maśle. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Na talerz nakładamy lody, chałkę, truskawki, polewamy odrobiną miodu i posypujemy pistacjami. A dla bardziej leniwych dodam, że lody również można kupić... Smacznego!