Przepis Kamila Tłuczka - Filet z sandacza/sos holenderski/oliwa estragonowa/soczewica belluga/krokiet z szyjkami rakowymi/młode warzywa
Przepis na 2 osoby
Filet z sandacza
300 g filetu z sandacza
30 g mąki pszennej
20 g masła klarowanego
20 g masła extra
30 g soli do solanki
15 g cukru do solanki
skórka z połowy cytyny
świeży tymianek do smaku
Sos holenderski
2 żółtka
100 g masła
sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
Olej estragonowy
30 g świeżego estragonu
60 ml oliwy klasycznej
Soczewica belluga
50 g soczewicy belluga
10 g masła extra
Krokiet z szyjkami rakowymi
40 g szyjek rakowych
10 g suszonych pomidorów
20 g mozzarelli
10 g chorizo
20 g szalotki
5 g kaparów
30 ml białego wina
sól, pieprz do smaku
Panierka
20 g mąki
1 jajko
20 g panko
100 ml oleju do smażenia
Młode warzywa
40 g zielonych szparagów
40 g młodych brokułów
40 g młodej marchewki
30 g masła extra
świeża trybula, koperek do smaku
smagliczka/nasturcja do dekoracji
Filet z sandacza
Sól z cukrem rozpuścić w 500 ml wody do utworzenia solanki, dodać startą skórkę z cytryny. Filet z sandacza oczyścić z ości, naciąć skórę i moczyć w solance przez 20 min. Po wyciągnięciu z solanki dokładnie wysuszyć, obtoczyć w mące i usmażyć na klarowanym maśle. Zbastować z dodatkiem masła extra i tymianku.
Sos holenderski
Żółtka ubić na parze tak, by dobrze się napowietrzyły, następnie cienkim strumieniem wlewać roztopione masło, w dalszym ciągu ubijając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Olej estragonowy
Świeży estragon zmiksować z oliwą w termomixie, podgrzewając do 60°C. Przecedzić przez gazę.
Soczewica belluga
Soczewicę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i masła.
Krokiet z szyjkami rakowymi
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną szalotkę i chorizo, dodać szyjki rakowe, podlać winem i zredukować tak, by odparował płyn. Wystudzić, dodać posiekane suszone pomidory, kapary i mozzarellę. Uformować kulki, opanierować w mące, jajku i panko. Usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Młode warzywa
Warzywa oczyścić i ugotować w posolonej wodzie. Przed podaniem zbastować na maśle z dodatkiem trybuli i koperku.
Na spód talerza wyłożyć sos holenderski, polać oliwą estragonową, nałożyć soczewicę i filet z sandacza. Obok ułożyć krokiety z szyjkami rakowymi i młode warzywa. Udekorować kwiatami smagliczki i liśćmi nasturcji.