Przepis Michała Wierzby - Tatar wołowy z grzybami, słoniną i majonezem
Składniki:
Przyprawa:
100 g listków lubczyku
100 g listków natki pietruszki
150 g oleju
Marynata do grzybów:
250 g octu
1 l wody
5 g gorczycy w ziarnach
4 szt. ziela angielskiego
4 szt. liścia laurowego
220 g cukru
2 g pieprzu w ziarnach
50 g cebuli
Majonez baza:
75 g żółtka
5 g musztardy dijon
8 g soli
8 g cukru
20 g octu
300 g oleju
Pikantny majonez:
100 g majonezu
7 g srirachy
2 g octu
2 g soli
2 g chili koreańskiego
Słonina:
500 g słoniny
Tatar:
100 g mięsa zmielonego lub posiekanego
1/2 łyżeczki przyprawy Tatar
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przyprawy zblendować na pastę. Jeżeli będzie za gęsta, dolać oleju. Grzyby dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Składniki marynaty zagotować razem, po czym zalać ciepłą zalewą grzyby. Następnie połączyć składniki majonezu: żółtka, musztardę dijon, sól, cukier oraz ocet, później powoli dodawać olej. Do gotowego majonezu dodać przyprawy. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na małym ogniu, tak żeby zrobiły się chrupiące skwarki.