
Schab z kandyzowaną śliwką w sosie piwnym
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- śliwki kandyzowane Kandy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki niesolonego masła
- 3 cebule
- 2 łyżki mąki
- 500 ml ciemnego piwa
- 250 ml bulionu z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżka pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
- Mięso naciąć wzdłuż, do środka włożyć 10 śliwek kandyzowanych, przełożyć do pojemnika. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi schab. Mięso odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Na patelni rozgrzać po 1 łyżce masła i oliwy. Mięso wyjąć z marynaty, obsmażyć z obu stron, odłożyć.
- Piekarnik rozgrzać do 160°C. Cebule pokroić w kosteczkę. Na tej samej patelni, gdzie smażyliśmy schab rozgrzać resztę masła oraz oliwy. Usmażyć cebule na rumiano. Dodać mąkę i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać piwo, bulion i pozostałości marynaty z mięsa, całość dobrze wymieszać.
- Zawartość patelni razem z mięsem umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dołożyć kilka śliwek kandyzowanych. Wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godziny.
- Po upieczeniu schab przełożyć na talerz, przykryć. Sos zmiksować na gładko. Jeśli będzie za rzadki można dodatkowo zredukować go na wolnym ogniu. Schab pokroić w plastry i podawać z sosem.
www.kandy.pl/owoce_kandyzowane