Schab z kandyzowaną śliwką w sosie piwnym

Schab z kandyzowaną śliwką w sosie piwnym

 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • śliwki kandyzowane Kandy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 250 ml bulionu z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżka pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso naciąć wzdłuż, do środka włożyć 10 śliwek kandyzowanych, przełożyć do pojemnika. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi schab. Mięso odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Na patelni rozgrzać po 1 łyżce masła i oliwy. Mięso wyjąć z marynaty, obsmażyć z obu stron, odłożyć.
  3. Piekarnik rozgrzać do 160°C. Cebule pokroić w kosteczkę. Na tej samej patelni, gdzie smażyliśmy schab rozgrzać resztę masła oraz oliwy. Usmażyć cebule na rumiano. Dodać mąkę i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać piwo, bulion i pozostałości marynaty z mięsa, całość dobrze wymieszać.
  4. Zawartość patelni razem z mięsem umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dołożyć kilka śliwek kandyzowanych. Wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upieczeniu schab przełożyć na talerz, przykryć. Sos zmiksować na gładko. Jeśli będzie za rzadki można dodatkowo zredukować go na wolnym ogniu. Schab pokroić w plastry i podawać z sosem.

www.kandy.pl/owoce_kandyzowane