Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Składniki na hummus:
- 1 puszka cieciorki
- ząbek czosnku
- 75 g orzechów włoskich
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Składniki na sałatkę:
- 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
- żółta papryka
- 50 g chrupiącej sałatki z żurawiną
- 2 marchewki
- 3 łyżeczki kaparów
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.