Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami
Piotr Tomkowski
kucharz restauracji L'Entre Villes w Sopocie
Składniki na dwie duże porcje:
Chłodnik:
- 1 duży ogórek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 cm niedużego pora
- 1 duże awokado (koniecznie dojrzałe)
- pół litra delikatnego bulionu warzywnego
- łyżeczka kolendry (świeżo posiekanej)
- łyżeczka posiekanego kopru
- 100 ml śmietanki 36% proc.
- pieprz cytrynowy
- sól
Do dekoracji:
- 50 ml jogurtu naturalnego
- koper i kolendra
- 8 krewetek tygrysich
- papryczka chili (jedna mała łyżeczka drobno posiekana)
- pół papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cienko obieramy ogórka i pozostawiamy skórkę. Ogórek siekamy wraz z porem i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Tak dusimy ok. 5 min. Po 5 minutach wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy awokado (musi być dojrzałe) oraz koper i kolendrę. Po 5 minutach całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę i doprawiamy całość. Po 3 minutach zdejmujemy z kuchenki i chłodzimy. Chłodnik wlewamy do talerzy, dodajemy jogurt naturalny (kleks), umieszczamy w nim 3-4 (w zależności od wielkości) gorące krewetki. Całość dekorujemy kolendrą, koperkiem oraz pozostałą skórką z ogórka.