Prosty do przygotowania fondant z chili i sosem czekoladowym

Prosty do przygotowania fondant z chili i sosem czekoladowym

Marcin Berggrun

sous chef restauracji L'Entre Villes w Sopocie

Składniki na fondant:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 130 g cukru
  • 120 g masła śmietankowego
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 1 papryczka chili
  • Składniki na sos czekoladowy:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 300 ml śmietanki 48 proc.
  • 3/4 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania fondanta:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (wybierz jakościowo najlepszą czekoladę z największą zawartością kakao). Do czekolady dodajemy masło i energicznie mieszamy. Do miski wbijamy 1 żółtko oraz 4 całe jajka, dokładnie roztrzepujemy i dodajemy cukier. Masę jajeczną przekładamy do czekolady, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili (wybierz tę o najmniejszym stopniu ostrości). Masę wlewamy do foremek posmarowanych masłem.

Sposób przygotowania sosu:

Wlej wodę z cukrem oraz kakao do rondla i delikatnie podgrzewaj, stale mieszając. Zagotuj, następnie dodaj śmietanę. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 min, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i przykryj folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim kożuch.

... pieczemy!

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C i piecz 10-12 min, aż masa urośnie i delikatnie zetnie się na wierzchu. Gotowe fondanty wyłóż z foremek i polej ciepłym sosem czekoladowym.

Bon apetit!