Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem

Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem

Składniki - 2 porcje:

- 100 g makaronu Lubella Spaghetti

- 120 g brązowych pieczarek

- 100 g świeżego szpinaku

- 1/2 szklanki bulionu warzywnego

- 1 mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

- 2 łyżki masła klarowanego

- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej - do smaku

- 2 łyżeczki sezamu do posypania

Wykonanie:

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i - często mieszając - smażyć, aż szpinak "zwiędnie". Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.

Przed podaniem posypać sezamem.