Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem
Składniki:
- 2 duże puszki kukurydzy
- 1-2 cebule
- 1 marchewka
- ok. 8-10 cm kawałek pora
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- 700-800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- żółty ser Kasztelan do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż wraz ze szczyptą soli na jednej łyżce masła w garnku.
- W tym czasie pokrój na cienkie plasterki por, marchewkę i chili. Imbir zetrzyj na tarce.
- Dodaj warzywa do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażaj.
- Zalej całość bulionem. Dodaj odsączoną kukurydzę, zostawiając trochę ziaren do dekoracji.
- Gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Zblenduj całość.
- Posyp zupę tartym serem Kasztelan i pozostałymi ziarnami kukurydzy.