Przepisy

Garibaldi

Połącz Campari z sokiem w szklance z lodem.

Szarpana gęsina/ muffin angielski /jajo sadzone

Poszarpane mięso z uda gęsi przesmażamy na patelni, dodając sos sojowy, szczyptę cynamonu, imbiru oraz estragon.

Kurczak smażony w cydrze

Całość posypujemy pieprzem czarnym i dekorujemy tajską bazylią.

Zupa kurkowa

Delikatny i słodki zapach kurek to zapowiedź nadchodzącej polskiej jesieni.

Pasztet jajeczny z pietruszką

Po wystudzeniu pasztet pokrój, podawaj z pieczywem, chrzanem albo majonezem i świeżą pietruszką.

Dorsz na tłuczonych ziemniakach z zielonymi warzywami i sosem z pietruszki

Przepis szefa kuchni w restauracji KonCi

Chłodnik z ogórka masłowego i rukoli z wędzoną maślanką, tost francuski z pieprznej brioszki, konfitura rabararowa

Idealny przepis na cieplejsze dni!

Mostek wołowy konfitowany/piana ziemniaczana/chipsy ziemniaczane/cebula w karmelu/marchew z masłem i estragonem

Mostek wołowy natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem

Szparagi pieczone w boczku

Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni

Pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i bazylii

Podawaj z chlustem oliwy z oliwek

Grillowany filet z okonia morskiego/purée pietruszkowe/dziki brokuł

Całość posypać solą w płatkach oraz dodać mikrozioła

Ostry stek z grilla

Szybkie, proste i tanie danie dla prawdziwych miłośników pikantnych potraw

Tatar z regionalnego pstrąga/jabłko/seler naciowy/ikra z pstrąga

Przepis Pawła Suchenka - Pascha wielkanocna

Polej nią paschę i zanim zastygnie, obsyp liofilizowanymi owocami.

Przepis Pawła Małeckiego - Deser czekoladowo-korzenny

Zamarznięty deser oblać polewą, rozmrozić i udekorować elementami czekoladowymi oraz płatkami złota.

Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem lub w blenderze kielichowym/

Mazurek wielkanocny

Po zastygnięciu na wierzch dodajemy startą skórkę pomarańczową i migdały.

Przepis Tomasza Łagowskiego - Eskalopki z łososia w sosie szczawiowym

Ułożyć na środku talerza eskalopki z łososia i polać je sosem szczawiowym.

Przepis Artura Lenczewskiego - Polędwiczka wieprzowa/purée z batata/piklowany kalafior pierożek z buraka/sos z czosnku niedźwiedziego

Na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej.

Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej.

Przepis Michała Palarczyka - Bombka kokos z ananasem

Całość połączyć, rozsmarować i piec w temperaturze 170°C przez 15 min.

Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową

Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.

Kule z mlecznej czekolady

Do formy silikonowej wlać do połowy mus, zaaplikować insert z czarnej porzeczki i zamknąć kruchym spodem.

Przepis Marcina Filipkiewicza - Sandacz w sosie szczawiowym i z wędzonym serem podhalańskim

Zamrożoną masę zmiksować w paco-jet i delikatnie ogrzać przed podaniem.

Przepis Orsona Hejnowicza - Tatar z leśnymi gadżetami

Paprykę nafaszerować tatarem i ułożyć na środku talerza.

Affogato z Titanica

Posyp startymi orzechami włoskimi.

Przepis Michała Wierzby - Tatar wołowy z grzybami, słoniną i majonezem

Wszystkie składniki przyprawy zblendować na pastę.

Owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię.

Przepis Rafała Koziorzemskiego - Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi

Obrany rabarbar umieszczamy w worku próżniowym i wlewamy sok z bzu, cytryny i miód, następnie zamykamy w pakowarce próżniowej.

Deser z marchewką, nasionami chia i żurawiną

Deser układamy warstwami w naczyniach. Na spód kładziemy zmiksowane marchewki.

Przepis Kamila Tłuczka - Filet z sandacza/sos holenderski/oliwa estragonowa/soczewica belluga/krokiet z szyjkami rakowymi/młode warzywa

Na spód talerza wyłożyć sos holenderski, polać oliwą estragonową, nałożyć soczewicę i filet z sandacza.

Przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem

Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.

Przepis Szymona Stacha - Tatar espresso z majonezem imbirowym, piklowanymi płatkami róży i plastycznym żółtkiem

Składniki zalewy połączyć w rondlu i zagotować, a następnie schłodzić.

Przepis Michała Doroszkiewicza - Biała brzoskwinia/truskawki/maliny

Układać kompozycję deseru z poszczególnych elementów na talerzu.

Grant's Summer Orange z lemoniadą

Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej Grnat's Summer Orange.

Przepis Lecha Plucińskiego - Żabnica

Piec z dodatkiem oliwy z oliwek, przyprawić białym pieprzem.

Przepis Jacka Koprowskiego - Assiette pietruszkowe

Elementy ułóż na talerzu wedle fantazji, posmakuj je, złap proporcje pomiędzy słonym, słodkim, kwaśnym, kremowym, chrupiącym i spienionym.

Sernik na zimno z galaretką malinową

Sernik na zimno z galaretką malinową

Przepis Sylwestra Lisa - Krem z kiszonej kapusty, żeberko marynowane, zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Krem z kapusty kiszonej.

Jabłko/Bazylia/Limonka

Przepis z letnimi owocami.

Matcha Mousse Cake

Po zmrożeniu, wyjmujemy tort i dekorujemy według własnych upodobań.

Dzika kaczka z kaszanką, brusznicą i burakiem

Dzika kaczka z kaszanką, brusznicą i burakiem

Pierś z kaczki sous-vide/młoda marchew/żurawina/fondant z ziemniaków/sos z czerwonego wina

Pierś z kaczki nacieramy solą morską i cukrem 1:1

Pierożki Dim Sum z krewetkami i łososiem oraz sosem z suszonych krewetek (10 porcji)

Do dekoracji dania użyć prażonego sezamu, marynowanego imbiru i szczypiorku.

Grillowana macka z ośmiornicy z dodatkiem ziemniaków na kremie z selera naciowego i szpinaku

Najlepsza jest świeża ośmiornica, lecz jeśli nie uda nam się kupić świeżej, możemy się poratować mrożoną.

Makrela bałtycka z patelni

Makrela bałtycka z patelni, blanszowany czosnek niedźwiedzi. Purée z fasoli wrzawskiej i z czarnym czosnkiem. Oliwa z czosnku niedźwiedziego. Marynowane kwiaty czarnego bzu.

PIERNICOVA Zupa rybna

Seler naciowy delikatnie obierz, pokrój wedle uznania i zblanszuj. W rondelku na maśle klarowanym smaż drobno pokrojoną szalotkę

Gładzica z kimchi na taco z selera

Seler dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, a następnie wycinamy z najgrubszej części cztery plastry

Mary Goodnight - koktajl

Mary Goodnight - koktajl

Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem

Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem

Tradycyjny rosół z kaczki

Tradycyjny rosół z kaczki według przepisu Jakuba Kuronia

Pomarańczowa przyjemność

Pomarańczowa przyjemność

Raviolo orzechowe

Raviolo orzechowe/grzyby/szpinak/sos parmezanowy/veloute truflowe

Pierogi z krupniokiem, jabłkami i konfiturą cebulową

PIEROGI Z KRUPNIOKIEM, JABŁKAMI I KONFITURĄ CEBULOWĄ

Sałatka z krewetkami, mango i awokado w majonezie tahini

Sałatka z krewetkami, mango i awokado w majonezie tahini

Śledź w zalewie gruszkowo-octowej

Śledź w zalewie gruszkowo-octowej

Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem

Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem (przepis na dwie foremki o średnicy 10 cm)

Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim

Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim

Ziemniaki z bobem i szynką

Ziemniaki z bobem i szynką

Nowoczesna zupa Pavese

Nowoczesna zupa Pavese

Pieczone gruszki z serkiem Capri

Pieczone gruszki z serkiem Capri

Chłodnik z pieczonego buraka

Chłodnik - porcja na 4 osoby

Tatar wołowy z polskiej jałówki

Tatar wołowy z polskiej jałówki

Chrzanówka wielkanocna

Chrzanówka wielkanocna

Mango/marakuja/karmel

Mango/marakuja/karmel

Czekoladowa rozkosz

czekoladowa rozkosz autorstwa Krzysztofa Ilnickiego, Marcina Paździora, Arkadiusza Natorskiego

Tatar z jelenia z plastycznym żółtkiem, piklowaną gorczycą, majonezem z tonki i emulsją z bakłażana

Tatar z jelenia z plastycznym żółtkiem, piklowaną gorczycą, majonezem z tonki i emulsją z bakłażana

Sezonowana pierś kaczki mulard pieczona na kości

Na zdjęciu: sezonowana pierś kaczki mulard pieczona na kości podana z purée ziemniaczanym/kurka zimowa/karczoch/biała trufla/brusznica/sos z pieczonej kaczki

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem z lodami o smaku orzechów ziemnych, bezą i dziadkowymi karmelkami

Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Wanilia Mango

Cukier, masło oraz mąki wymieszać płaską łopatką. Kiedy masa będzie jednolita, przesiać. Do mieszanki dodać posiekane orzechy. Wszystko zamrozić w szokówce, pokruszyć na blaszce i piec w 160 C przez 12 minut.

Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

Panna cotta pistacjowa z malinami i tajską bazylią

Rozpuścić panna cottę i dodać do niej pastę pistacjową. Dokładnie zemulgować trzepaczką lub ręcznym mikserem. Rozłożyć do szklanek. Pozostawić w chłodni do dalszego stężenia.

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami

Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny.

New York picanha

Oczyść mięso i natnij w kratkę okrywę tłuszczową. Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie smaż, aż osiągnie temperaturę 54°C.

Prawdziwie włoskie Rigatoni neapolitana

Rigatoni neapolitana to nie jest sos neapolitański, który można kupić w każdym sklepie z pomidorów gorszej jakości. Używamy więc do tego malinowych pomidorów.

Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami

To proste do przyrządzenia kremowe risotto z kurczakiem można podawać w charakterze dania lunchowego lub głównego (z sałatką z zielonych liści lub warzywami gotowanymi na parze).

Szparagi z jajkiem i boczkiem na maślanym pieczywie

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w mleku delikatnie podgrzanym. W misce mieszamy mąkę z solą, ziarnami i gałką muszkatołową

Konfitura z jarzębiny

Zebrane grona myjemy, osączamy na sicie, odrywamy od szypułek. Zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy owoce, gotujemy 5-7 minut, osączamy.

Królik

Mięso dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą i starannie osuszamy. To samo robimy z nerkami. Przesmażamy łopatki z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, a następnie zalewam porto i amaretto

Ozory/naleśnik/chrzan z syfonu/pory

Ozory na 72 godziny wkładamy do solanki. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lekko gazowanej wody na 24 godziny.

Panna Cotta z liczi

Aby uzyskać różaną galaretkę podgrzej wodę z syropem i namoczoną żelatynę. W przypadku syropu z estragonu, krótko zblanszuj liście estragonu i dokładnie wymieszaj je z wodą i cukrem.

Lody jogurtowe z tonką i rokietnikiem w syropie rozmarynowym

Jogurt, mleko i starte nasiono tonki dokładnie mieszamy, następnie chowamy do zamrażarki i co 10-15 minut mieszamy, aż całość się zmrozi.

Prosty do przygotowania fondant z chili i sosem czekoladowym

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (wybierz jakościowo najlepszą czekoladę z największą zawartością kakao). Do czekolady dodajemy masło i energicznie mieszamy

Karkówka z jarmużem i serem korycińskim

Puree z grillowanej marchwi, róża z grillowanej cukinii, pieczony borowik

Podwędzane lody z kalafiora

Oczyszczone i umyte różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli i cukru.

Pielmieni jagnięce z consomme z maślaka

Jagnięcinę zmielić, dodać bulion, czosnek niedźwiedzi, świeży lubczyk, rozpuszczone masło, przyprawić. Formować małe kulki.

Nowoczesne millefeuille

Dobrze zmiksować banany w blenderze. Wmieszać w nie skrobię i dodać wyskrobane z laski wanilii ziarna. Bez przerwy mieszając, doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do wystygnięcia w chłodziarce i odstawić do późniejszego użycia.

Kurczak zagrodowy z karotką i wędzonymi ziemniakami

Pierś z kurczaka, układamy na marchewce z groszkiem oraz musie z pietruszki, porcjujemy ziemniaki, podajemy jus z pieczonych skrzydełek, chrupiące chipsy z pietruszki i posypujemy pudrem z pumperniklu i czarnuszki.

Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.

Łupacz w ostrygowym beurre blanc z białymi szparagami i zielonym grochem

Wyfiletuj łupacza. Włóż kombu między filety i marynuj przez 3 godziny. Usuń kombu i zapakuj filety próżniowo z dodatkiem 10 gramów masła Debic Traditional.

Sola sous vide w sosie szafranowym z risotto i świeżymi ziołami

Posiekaj drobno szalotkę. Przygotuj bazę gastrique, redukując białe wino o połowę wraz z szalotką. Przetrzyj gastrique przez drobne sito. Dodaj bulion rybny i gotuj na dużym ogniu przez 5 minut.

Letnia fasolka z makaronem pappardelle

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i zblanszuj fasolkę szparagową (zajmie to 5 minut). Wyjmij ją z wrzącej wody za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec.

Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami

Dania kuchni marokańskiej i perskiej najlepiej jest przyrządzać w specjalnych glinianych naczyniach, które sprzyjają długiemu duszeniu. Stożkowaty kształt pokrywki pomaga zachować wilgoć, dzięki czemu mięso jest bardzo kruche.

Zupa orientalna z indykiem i makaronem

Ramen, jedna z popularniejszych japońskich zup, to nic innego jak rosół wzbogacony jajkiem, dużą ilością mięsa i niestandardowych dodatków. Dla miłośników orientalnych smaków, podpowiadamy jak wykonać ramen z polską nutą.

Zielona moc na dzień dobry

Cytrynę umyj, obierz ze skórki, wrzuć do blendera. Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera.

Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje

Mleko oraz 200 g pistacji zagotowujemy, następnie studzimy. Pistacjowe mleko, jogurt oraz odrobinę miodu dokładnie mieszamy i chowamy do zamrażarki. Mieszamy co 10-15 minut, aż całkowicie się zmrozi.

Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami

Cienko obieramy ogórka i pozostawiamy skórkę. Ogórek siekamy wraz z porem i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Tak dusimy ok. 5 min

Makaron na miarę mistrza

Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować. - mówi Paweł Gałecki

Węgorz

Zmiksować węgorza na pastę, dodać resztę składników i połączyć. Rozwałkować na dowolną grubość i schłodzić. Piec w 165°C przez 12-16 min - zależy od grubości ciasta

Chilli kurczak z woka

Ogórki kiszone spalić na grillu. Na oleju przesmażyć do koloru pocięty drobno imbir. Dodać czosnek i również przesmażyć do koloru. Dodać cukier i rozpuścić go. Dodać spalone ogórki i sos rybny

Wolno gotowany młody warchlak, madera, glazurowane marchewki, kwiaty cukinii, śliwka suska sechlońska

Mięso z łopatki warchlaka pozbawiamy żył i błon, pozostawiając tłuszcz. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Zwijamy mięso ciasno w roladę i nakładamy samokurczliwą siatkę

Chłodnik z sałaty i szparagów

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej szczaw na ok. minutę. Wyjmij i przełóż do miski z lodem lub bardzo zimną wodą

Kaszanka z czarnej soczewicy z pieczonymi jabłkami, cebulą i sosem daktylowo-musztardowym

W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar z pieczonych warzyw - warzywa korzeniowe, seler naciowy, grzyby, czerwone wino

Sernik/mango/palona biała czekolada/żel z żurawiny/borówki

Twaróg, śmietanę, miód, mascarpone ubijamy na gładką masę w kitchen aid, następnie wypełniamy nią foremki, ciastka blenderujemy na puder i przykrywamy nimi spód sernika, całość mrozimy

Pierś kurczaka\pietruszka\grzyby

Filet z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rolujemy i gotujemy sous-vide przez 30 min w temperaturze 64°C. Przed podaniem filet przesmażamy na patelni z dodatkiem masła.

Łosoś podwędzany z nutą cytrusów

Wymieszać sól, cukier, otartą skórkę z cytrusów i dodać kilka kropel Angustura Orange Bitter. Filet z łososia pokryć mieszanką i odstawić na 20 minut. Następnie dokładnie opłukać i wysuszyć.

Kalmary/sepia/fenkuł

Kalmary, zanim zostaną użyte w przepisie, należy odpowiednio przygotować. Zabieg czyszczenia kalmarów jest bardzo prosty

Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami

Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj.

Krem z awokado z kozim serem, orzech włoski

Rozgrzać olej z dodatkiem masła. Dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Całość zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę awokado.

Podlaska jagnięcina ze skorzonerą i rydzami

Oczyszczony comber jagnięcy solankujemy i gotujemy sous vide 56 stopni przez 45 minut. Obsmażamy, bastujemy masłem, porcjujemy na kotleciki

Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem

Żeberka opłukać i pokroić na pojedyncze porcje. Wraz z umytym udkiem włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować i zszumować.

Rwana wieprzowina

Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Smarujemy karkówkę olejem i musztardą.

Perliczka

słonecznik/mizeria z zielonego ogórka/suszona młoda kapusta/karotka/popcorn pieprzowy

Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płyn z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Sernik z koziego sera z lodami z suszonych pomidorów

Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkami mascarpone i kozi ser.

Polędwiczka wieprzowa z kaszą jaglaną

Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy. Nacieramy olejem, płatkami czosnku, tymiankiem i grubo mielonym pieprzem. Mocno zawijamy w folię, nadając kształt cygara i odkładamy na noc do lodówki.

Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem

Jelita należy dokładnie oczyścić, wywracając je na lewą stronę, pod bieżącą letnią wodą. Następnie moczyć w mleku ok. 2 godzin

Śledź

Suflet ze śledzia na ciepło-gorąco oraz Śledź w podlaskich kurkach i oleju

Pierogi

Ze śliwkami i orzechami