Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego
autor: Wit Szychowski
Składniki:
- ok. 200 g gorzkiej czekolady
- puszka ciecierzycy
- 120 g siemienia lnianego brązowego
- 100 g cukru
- maliny
Przepis:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płyn z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, łączymy ją z ubitą pianą i chowamy do lodówki.
Na patelni prażymy siemię lniane, gdy lekko zbrązowieje, dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Rozpuszczony cukier z siemieniem wylewamy na papier do pieczenia i czekamy, aż wystygnie i stężeje. Gotowe siemię blendujemy na pył. Do miseczki nakładamy mus, dodajemy maliny i obficie posypujemy siemieniem.