Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego

Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego

 autor: Wit Szychowski

 Składniki:

  • ok. 200 g gorzkiej czekolady
  • puszka ciecierzycy
  • 120 g siemienia lnianego brązowego
  • 100 g cukru
  • maliny

 Przepis:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płyn z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, łączymy ją z ubitą pianą i chowamy do lodówki.

Na patelni prażymy siemię lniane, gdy lekko zbrązowieje, dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Rozpuszczony cukier z siemieniem wylewamy na papier do pieczenia i czekamy, aż wystygnie i stężeje. Gotowe siemię blendujemy na pył. Do miseczki nakładamy mus, dodajemy maliny i obficie posypujemy siemieniem.