Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • masło ekstra Łaciate
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka

Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki na masę:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 kostki masła ekstra Łaciatego
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z pomarańczy
  • migdały

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę - z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu na wierzch dodajemy startą skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować mazurek innymi bakaliami. Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji na www.najlepszewkuchni.pl