
Pierniczki na miodzie naturalnym z lukrem królewskim
Pierniczki na miodzie naturalnym z lukrem królewskim
Składniki:
Ciasto:
- 220 g miodu naturalnego
- 130 g brązowego cukru
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- szczypta soli
- 1,5-2 łyżeczki sody
- 230 g masła
- 1 jajko
- 510 g mąki pszennej typ 500
Lukier królewski:
- 500 g cukru pudru
- 100 g białka
- 20 g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól do rozpuszczenia cukru.
- Następnie dodaj sodę i masło. Miksturę pozostaw do ostygnięcia, dodaj jajko, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.
- Ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty. Piecz w temperaturze 180°C przez 9-13 minut, w zależności od wielkości pierniczków.
Lukier królewski:
- Umieść białka w misie miksera i dodaj przesiany cukier puder. Ucieraj najpierw na wolnych, następnie na średnich obrotach.
- Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Cały proces ucierania nie powinien trwać dłużej niż 10-11 minut.
autor: Iga Sarzyńska-Komorowska