Pierniczki na miodzie naturalnym z lukrem królewskim

Pierniczki na miodzie naturalnym z lukrem królewskim

Pierniczki na miodzie naturalnym z lukrem królewskim

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g miodu naturalnego
  • 130 g brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 1,5-2 łyżeczki sody
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 510 g mąki pszennej typ 500

Lukier królewski:

  • 500 g cukru pudru
  • 100 g białka
  • 20 g soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól do rozpuszczenia cukru.
  2. Następnie dodaj sodę i masło. Miksturę pozostaw do ostygnięcia, dodaj jajko, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.
  4. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty. Piecz w temperaturze 180°C przez 9-13 minut, w zależności od wielkości pierniczków.

 Lukier królewski:

  1. Umieść białka w misie miksera i dodaj przesiany cukier puder. Ucieraj najpierw na wolnych, następnie na średnich obrotach.
  2. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Cały proces ucierania nie powinien trwać dłużej niż 10-11 minut.

autor: Iga Sarzyńska-Komorowska