Tatar wołowy z polskiej jałówki

Tatar wołowy z polskiej jałówki

Składniki:

100 g polędwicy wołowej 

15 g ogórka kiszonego

10 g musztardy francuskiej

10 g marynowanej cebulki perłowej

25 g smażonego rydza

5 g świeżego szczypiorku 

sól i pieprz do smaku 

trybula do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. Polędwicę wołową oczyszczoną z błon kroimy w poprzek włókien w równą kostkę, doprawiamy solą i oliwą. Odstawiamy na chwilę w celu wchłonięcia się soli i skruszenia mięsa.
  2. Ogórki kiszone kroimy w równą kostkę. Cebulkę perłową marynujemy w gastriku 30 proc. Grzyby smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę tak, żeby pozostały chrupiące.
  3. Do pokrojonego wcześniej mięsa dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
  4. W celu złożenia dania układamy na talerzu ogórki kiszone i 1 łyżkę musztardy francuskiej. Następnie nakładamy mięso, grzyby i dekorujemy świeżą trybulą.

autor: Jarosław Owczarczyk

zdjęcie: Monika Szałek