New York picanha
New York picanha z musem z kalafiora, emulsją ogórkową, pieczonym kalafiorem i ogórkiem marynowanym w miso
Składniki dla 10 osób:
Stek
1,2 kg steku picanha (rumsztyk z okrywą tłuszczową)
Olej koperkowy
50 g koperku
100 ml oleju słonecznikowego
Mus z kalafiora
100 g kalafiora
100 ml bulionu drobiowego
50 ml Debic Culinaire Original
karageniota
Emulsja ogórkowa
1 g przyprawy Bombay
25 ml białego barszczu
100 ml Debic Culinaire Original
100 g kiszonych ogórków
50 ml wody z ogórków
250 g masła Debic Traditional
50 g śmietany
Pieczony kalafior
1 kalafior
10 g soli
50 ml oliwy z oliwek
Ogórek w miso
3 małe ogórki
100 ml wody z ogórków
10 g białej pasty miso
Garnir
50 listków kopru
Grzyby enoki
Przygotowanie:
Stek
Oczyść mięso i natnij w kratkę okrywę tłuszczową. Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie smaż, aż osiągnie temperaturę 54°C.
Olej koperkowy
Zblanszuj koperek i dobrze go osusz. Zamroź koperek w pojemnikach Pacojet razem z olejem słonecznikowym i zmiksuj 5 razy. Przetrzyj przez drobne sito i przechowuj w butelce do wyciskania.
Mus z kalafiora
Podgrzewaj kalafior i bulion drobiowy w wielofunkcyjnym robocie kuchennym do 90°C przez 45 minut. Dodaj karageniota i śmietankę Debic Culinaire Original i pozostaw do wystygnięcia.
Emulsja ogórkowa
Podgrzej łyżkę masła i dodaj przyprawę Bombay. Dodaj barszcz i śmietankę Debic Culinaire Original. Gotuj na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaj ogórki i wodę z ogórków i posiekaj masę drobno w blenderze. Przetrzyj przez drobne sito i zemulguj z masłem Debic Traditional.
Pieczony kalafior
Oczyść kalafior i przytnij, aby mógł stać prosto w piekarniku. Natrzyj go solą i oliwą z oliwek i piecz w 210°C przez 20-30 minut.
Ogórek w miso
Nakłuj małe ogórki igłą i wymieszaj z wodą z ogórków i białą pastą miso. Włóż je do torebki próżniowej i 5 razy odessij powietrze, aby dobrze przeszły marynatą. Marynuj przez 3 godziny. Pokrój ogóreczki w cienkie plasterki.
Kompozycja i wykończenie:
Nałóż emulsję ogórkową na talerze,a obok umieść mus z kalafiora. Następnie wykończ danie pieczonym kalafiorem, grzybami enoki i listkami kopru. Ułóż mięsona talerzach i skrop wzdłuż tu i ówdzie olejemkoperkowym.