Pasztet jajeczny z pietruszką
Co potrzeba?
- 1 doniczkę pietruszki
- 9 jajek
- 1 dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka jaj
- 2 białka jaj
- 100 g parmezanu
- 100 g śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu ziołowego (patrz przepis na majonez z bazylią)
- 1 czubatą łyżkę musztardy angielskiej
- 220 g bułki tartej
- 1 łyżeczkę sosu chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w lodowatej wodzie. Obierz ze skorupki i przełożyć do miski.
Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
Do miski z jajkami dodać majonez, musztardę, sos chilli, sól, pieprz, pietruszkę, cebulę, czosnek, śmietanę oraz żółtka. Za pomocą ręcznego blendera połącz składniki. Masa powinna być jednolita.
Wmieszaj parmezan oraz bułkę tartą.
Białka ubij na sztywno w oddzielnej misce. Delikatnie połącz z resztą składników.
Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę. Wyrównaj.
Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół, przez 50-60 minut aż się pięknie zarumieni.
W połowie pieczenia na górze wypieku rozłóż kawałki masła.
Po wystudzeniu pasztet pokrój, podawaj z pieczywem, chrzanem albo majonezem i świeżą pietruszką.
Przechowuj w lodówce.