Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem

Kiszka ziemniaczana

z kurkami i wędzonym boczkiem

Składniki:

400 g oczyszczonych jelit wieprzowych

2 kg obranych ziemniaków

200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1/2 kg kurek

2 średnie cebule

2 jaja

3 łyżki (płaskie) mąki

1/2 szklanki oleju

1/2 l mleka

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jelita należy dokładnie oczyścić, wywracając je na lewą stronę, pod bieżącą letnią wodą. Następnie moczyć w mleku ok. 2 godzin.

Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć.

Dodać pokrojoną cebulę i po 10 minutach kurki.

Podlać olejem, doprawić delikatnie solą i pieprzem.

Odstawić do przestygnięcia.

Obrane ziemniaki umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz.

Dokładnie wymieszać, a na koniec dodać podsmażony boczek, cebulę i kurki.

Powinna nam wyjść gęsta, ale wciąż w miarę płynna masa.

Jelita wyjęte z mleka należy umyć w letniej wodzie.

Jeden koniec jelita spiąć wykałaczką (na tzw. fastrygę), a z drugiej strony włożyć lejek o szerokim otworze.

Jelito wypełniamy jedynie do 1/3 grubości - to bardzo ważne.

Ponownie spinamy koniec jelita wykałaczką.

Po napełnieniu kiszki układamy ją na blaszce, podlewamy wodą i grubszą igłą nakłuwamy w kilku miejscach.

Pieczemy w 180 C ok. 1 i 1/2 godziny, aż uzyskamy jasnobursztynowy kolor.

Baba ziemniaczana

faszerowana mięsem

 

Składniki:

70 dag ziemniaków w mundurkach

4 dag masła

4 jaja

Farsz:

35 dag mielonej łopatki wieprzowej

1 jajo

2-3 łyżki masła

1 duża cebula

1/2 szklanki gęstej śmietany

sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki w mundurkach wystudzić i obrać

Przepuścić przez praskę, dodać masło, sól, utrzeć z żółtkami, a na koniec dodać pianę z białek.

Farsz: mięso wymieszać z podsmażoną na połowie masła cebulą, dodać jajko, śmietanę i przyprawy.

Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką.

Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, następnie mięso, a na koniec pozostałą część ziemniaków.

Piec w temp. 170 C ok. godziny.