Sernik z jogurtu typu greckiego
Składniki:
- 2 szklanki erytrytolu
- 8 jajek
- 4 opakowania jogurtu typu greckiego po 400 g
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka ubij z jedną szklanką erytrytolu, następnie dodaj wanilię, jogurt grecki i zmiksuj.
- Do masy dodaj budyń oraz wlej olej. Mieszając połącz wszystkie składniki.
- Białka ubij ze szczyptą soli, a następie wsyp pozostały erytrytol. Zmiksuj.
- Gotową pianę delikatnie przełóż do miski z jogurtem, a potem ostrożnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę.
- Piekarnik nastaw na 180°C i piecz sernik przez 60 minut. Po upieczeniu otwórz drzwiczki w piekarniku i pozostaw ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia.
autor: Sebastian Cichy