Pielmieni jagnięce z consomme z maślaka

Pielmieni jagnięce z consomme z maślaka

autor: Mariusz Dąbała

Składniki:

  • mięso z udźca wrzosówki
  • masło
  • czosnek niedźwiedzi
  • lubczyk
  • bulion jagnięcy
  • mąka
  • woda
  • suszony maślak
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Jagnięcinę zmielić, dodać bulion, czosnek niedźwiedzi, świeży lubczyk, rozpuszczone masło, przyprawić. Formować małe kulki. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą i powoli dodawać wodę o letniej temperaturze. Ciasto wyrabiać długo - do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Następnie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wycinakiem odcisnąć kształt krążka. Układać kulki z farszu i kleić pielmieni.

Maślaki i tymianek zalać wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu 2,5 godziny. Odcedzić i redukować do uzyskania intensywnego consomme. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 zdj. Justyna Kwiek

Danie pochodzi z karty Karczmy pod Sokołem