Chłodnik z sałaty i szparagów

Chłodnik z sałaty i szparagów

autor: Joanna Jakubiuk

Składniki: 

  • 2 litry maślanki
  • 2 główki sałaty masłowej
  • garść szpinaku
  • garść liści szczawiu
  • 1 duży zielony ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek zielonych szparagów
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej szczaw na ok. minutę. Wyjmij i przełóż do miski z lodem lub bardzo zimną wodą. Następnie do gotującej się wody wrzuć szparagi i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i odetnij główki (będą potrzebne do dekoracji). Do wysokiego naczynia włóż liście sałaty, szpinak, szczaw i szparagi, posiekany czosnek, szczypior i koperek (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Zalej wszystko maślanką i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw do schłodzenia na 2-3 godziny. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Zimny chłodnik przelej do miseczek. Podawaj z ogórkiem, główkami szparagów i koperkiem. Przed podaniem skrop dobrym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.