Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej
Czas przygotowania: 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: mikser, waga kuchenna, dzbanek z miarką, łyżki, blacha do pieczenia, noże, miski patelnia, garnki
Składniki beza:
- aquafaba (woda z cieciorki z puszki) 200 ml
- cukier drobny 200 g
- budyń śmietankowy lub waniliowy 1 1/2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
Składniki krem:
- biała czekolada 1 tabliczka
- śmietanka 30% 200 ml
- serek philadelfia 300 g
- kasza gryczana 60 g
- cukier puder 2 łyżki
- cukier kryształ 3 łyżki
- masło 1 łyżka
- świeże owoce do dekoracji (malina, borówka)
- konfitura z czarnej porzeczki lub inna, dowolna około 12 łyżek
Sposób wykonania beza:
- schłodzoną aquafabe przelej do wysokiej miski, miksuj na wolnych obrotach przez około 2 minuty, a następnie zwiększaj obroty i miksuj łącznie 10 minut
- cukier kryształ połącz z budyniem
- do ubitej aquafaby dodawaj stopniowo (po łyżce) cukier i za każdym razem miksuj około 2 minuty
- gdy dodasz cały cukier miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty dodając sok z cytryny
- gotową masę rozłóż na blaszce (na pergaminie) formując bezy
- piecz w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku przez około 1,5 h
- po upływie czasu zostaw bezy w piekarniku nie otwierając aż ostygną
Sposób przygotowania krem:
- białą czekoladę pokrusz i rozłóż na blaszce (na pergaminie)
- piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku aż zacznie brązowieć
- następnie wyjmij, rozgnieć szybko widelcem na kruszonkę i wystudź
- schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, ubij na 50% następnie dodaj cukier puder i serek philadelfia - całość ubij na sztywna masę
- do masy dodaj ostudzoną kruszonkę z białej czekolady i delikatnie wymieszaj
- kaszę gryczaną ugotuj na 70% tak by była lekko twardawa, odcedź i osusz na ręczniku papierowym
- na patelni rozgrzej cukier aż zacznie delikatnie się karmelizować, dodaj osuszoną kaszę gryczaną, zamieszaj i dodaj zimne masło - całość ponownie wymieszaj
- kruszonkę rozłóż na pergaminie i wystudź
- na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej
Przepis Marcina Sikory, kucharza Winiarni Zamojskiej