Przepis Tomasza Łagowskiego - Eskalopki z łososia w sosie szczawiowym
Składniki:
- filet z łososia
- 450 ml tłustej śmietanki 36 proc.
- 100 ml wermutu
- 350 ml wywaru rybnego
- 1 garść świeżego szczawiu
- 2 duże szalotki
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Łosoś
1. Filet z łososia pokroić na medaliony, doprawić solą i pieprzem.
2. Rozgrzać na patelni olej lub masło klarowane, usmażyć łososia tylko z jednej strony, pod koniec dodać masło dla smaku.
3. Usmażone eskalopki ułożyć na talerzu zarumienioną stroną do góry. Nie należy smażyć łososia zbyt długo, w środku powinien być on medium.
Sos szczawiowy
1. Świeży szczaw oddzielić i umyć w zimnej wodzie.
2. Szalotki obrać i pokroić w kostkę.
3. Na patelnię wlać odrobinę oleju, zeszklić szalotkę i dodać wermut. Pozostawić na małym ogniu, aby płyn się zredukował.
4. Dolać wywar rybny i zredukować go o 3/4. Dodać śmietanę, a następnie szczaw.
5. Odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać garść świeżego szpinaku. Zmiksować całość i przecedzić przez sito.
Całość dania
1. Ułożyć na środku talerza eskalopki z łososia i polać je sosem szczawiowym.
2. Dodać do ryby świeże blanszowane zielone warzywa, takie jak brokuły czy kalafior.
Autor: Tomasz Łagowski, Chief Executive w restauracji Belvedere Łazienki