Pierożki Dim Sum z krewetkami i łososiem oraz sosem z suszonych krewetek (10 porcji)
Ciasto:
60 g mąki ziemniaczanej
55 g mąki ryżowej
55 g mąki z tapioki
180 g mąki pszennej
330 ml wody
8 g oleju
4 g soli
Sposób wykonania:
Zaparzyć mąkę pszenną wodą, olejem i solą. Gdy ciasto jeszcze jest ciepłe, dodać resztę składników. Wystudzić i zawinąć w folię spożywczą oraz zostawić na noc w lodówce.
Farsz:
200 g przegrzebków
400 g krewetek 30/40
200 g łososia
20 ml śmietany 32%
sól, pieprz do smaku
1 limonka
1 pęczek szczypiorku
Sposób wykonania:
300 g krewetek oraz 200 g łososia pokroić w drobną kostkę. 100 g krewetek zmiksować ze śmietaną. Następnie połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ringiem cukierniczym o średnicy 10 cm. Farsz włożyć do ciasta i gotować na parze 10 minut.
Sos:
60 ml sosu sojowego
120 ml octu ryżowego
60 g dymki
90 g suszonych małych krewetek
30 ml oleju sezamowego
30 g płatków chili
Sposób wykonania:
Dymkę pokroić i wymieszać z resztą składników.
Do dekoracji można użyć prażonego sezamu, marynowanego imbiru i szczypiorku.
Autor: Dominik Narloch
Zdjęcie: Dominik Narloch