Pierożki Dim Sum z krewetkami i łososiem oraz sosem z suszonych krewetek (10 porcji)

Pierożki Dim Sum z krewetkami i łososiem oraz sosem z suszonych krewetek (10 porcji)

Ciasto:

60 g mąki ziemniaczanej

55 g mąki ryżowej

55 g mąki z tapioki

180 g mąki pszennej

330 ml wody

8 g oleju

4 g soli

Sposób wykonania:

Zaparzyć mąkę pszenną wodą, olejem i solą. Gdy ciasto jeszcze jest ciepłe, dodać resztę składników. Wystudzić i zawinąć w folię spożywczą oraz zostawić na noc w lodówce. 

Farsz:

200 g przegrzebków

400 g krewetek 30/40

200 g łososia

20 ml śmietany 32%

sól, pieprz do smaku

1 limonka

1 pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

300 g krewetek oraz 200 g łososia pokroić w drobną kostkę. 100 g krewetek zmiksować ze śmietaną. Następnie połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ringiem cukierniczym o średnicy 10 cm. Farsz włożyć do ciasta i gotować na parze 10 minut.  

Sos:

60 ml sosu sojowego

120 ml octu ryżowego   

60 g dymki

90 g suszonych małych krewetek

30 ml oleju sezamowego

30 g płatków chili

Sposób wykonania:

Dymkę pokroić i wymieszać z resztą składników. 

Do dekoracji można użyć prażonego sezamu, marynowanego imbiru i szczypiorku.

 

Autor: Dominik Narloch

Zdjęcie: Dominik Narloch