Sernik z koziego sera z lodami z suszonych pomidorów
autor: Marcin Kaczmarek-Pielin
SERNIK:
SKŁADNIKI:
- ser kozi
- mascarpone
- cukier
- żółtka
- biała czekolada
- crutomat
PRZYGOTOWANIE:
Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkami mascarpone i kozi ser. Dodajemy cukier i żelatynę w płatkach. Przelewamy masę w kuliste foremki z silipatu i odkładamy do chłodni. Po wyciągnięciu obtaczamy w crutomacie.
LODY:
SKŁADNIKI:
- suszone pomidory
- śmietana
- cukier
- wanilia
- anyż
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory moczymy w gorącej wodzie z gwiazdką anyżu, aby zmiękły i nadawały się do zblendowania.
Następnie dokładnie odsączamy. Blendujemy je z odrobiną śmietany i przecieramy przez drobne sitko. Resztę śmietany dokładnie ubijamy z cukrem, wanilią i szczyptą soli.
Packą delikatnie mieszamy masę pomidorową z ubitą śmietaną. Przekładamy do płaskiego opakowania, dokładnie zabezpieczamy i chowamy do zamrażalnika.