Mus chałwowy z sosem z czarnej porzeczki
Składniki:
- 13 g żelatyny
- 50 ml mleka
- 4 jajka
- 600 g chałwy waniliowej
- 600 ml śmietany 36 proc.
- 500 g świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
- 100 g cukru
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić pianę, a żółtka zmiksować z pokruszoną chałwą i połączyć z ubitymi białkami.
- Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą chałwową. Dodać rozpuszczoną żelatynę i starannie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do lodówki, by stężał.
- Porzeczki i cukier włożyć do garnka, dolać wodę i gotować do momentu, aż porzeczki zaczną pękać. Całość przetrzeć przez gęste sito.
- Mus podawać z sosem z czarnej porzeczki.
autor: Bogdan Gałązka