Mus chałwowy z sosem z czarnej porzeczki

Mus chałwowy z sosem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 13 g żelatyny
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 600 g chałwy waniliowej
  • 600 ml śmietany 36 proc.
  • 500 g świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić pianę, a żółtka zmiksować z pokruszoną chałwą i połączyć z ubitymi białkami.
  2.  Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą chałwową. Dodać rozpuszczoną żelatynę i starannie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do lodówki, by stężał.
  3. Porzeczki i cukier włożyć do garnka, dolać wodę i gotować do momentu, aż porzeczki zaczną pękać. Całość przetrzeć przez gęste sito.
  4. Mus podawać z sosem z czarnej porzeczki.

autor: Bogdan Gałązka