Zupa kurkowa
Delikatny i słodki zapach kurek to zapowiedź nadchodzącej polskiej jesieni. Marcin Sikora, kucharz z Winiarni Zamojskiej, zachęca do przygotowania wyjątkowo smacznej potrawy z jesiennych darów natury: zupy kurkowej na wywarze z kaczki z winem agrestowym. Te trzy harmonijnie dobrane smaki zachwycą Waszych gości.
Już czas na kurkowe przysmaki
- Masz ochotę na spacer po lesie? Nie zapomnij zabrać ze sobą kosza na grzyby. Teraz właśnie znajdziesz piękne, złote kurki o niezwykle delikatnym słodkawym zapachu. Kurki można podawać z różnymi potrawami lub jako samodzielne danie z grzybów. Ja wam dziś polecam przepis na sezonową zupę na wywarze z kaczki, którą koniecznie musicie pzygotować tej jesieni - mówi Maciej Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej.
Przygotowanie zupy kurkowej nie zajmuje dużo czasu. W zaledwie godzinę przyrządzisz ten letnio - jesienny przysmak dla siebie i bliskich osób. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i sycąca, dlatego dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe.
Kurki z agrestem zaskoczą smakiem
Delikatny smak kurek można lekko podkręcić smakiem agrestu, wtedy nasze podniebienia wciąż będą chciały wracać do tego niezapomnianego smaku. Jaki trunek najlepiej podać do takiego obiadu? Marcin Sikora kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada:
- Do zupy kurkowej użyłem Wina Agrestowego od Winiarni Zamojskiej. Lekko cierpki smak agrestu podkręci doznania w zupie kurkowej. Po obiedzie polecam kontynuować rozkoszowanie się agrestowym trunkiem - dodaje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.