Sushi, czyli smak sukcesu zwinięty w rolkę

Sushi, czyli smak sukcesu zwinięty w rolkę

Kraj Kwitnącej Wiśni wpłynął na rozwój wielu rynków. Swój udział ma też w gastronomii, która, zachwycona azjatyckimi smakami, eksperymentuje z nimi od lat. Jedno pozostaje w niej jednak niezmienne. Sushi nie ma sobie równych.

Uwielbiane przez Polaków danie może być przygotowywane w najróżniejszy sposób. Najczęściej zamawiane przy okazji wyjątkowych okazji jak święta czy urodziny. Świetnie sprawdza się jako uzupełnienie romantycznej randki, przez co często odgrywa główną rolę w trakcie walentynkowego wieczoru. Kwintesencja japońskiej kuchni. Bogactwo smaków zamknięte w rolce. Jednym słowem - sushi - kulinarna wizytówka Azji na świecie.

Aby wydobyć głębię smaku, należy postawić na wysokiej jakości, świeże składniki, a i umiejętności sushi mastera nie są w tym przypadku bez znaczenia. Oczywiście można pójść na łatwiznę i wybrać sushi z marketu. Wtedy na pewno będzie tanio, ale czy o to właśnie chodzi? Chcąc eksplorować nowe smaki, interesujące połączenia, a co za tym idzie miejsca na gastronomicznej mapie Polski, warto odwiedzić lokal specjalizujący się w kuchni japońskiej czy udać się do sushi baru. Wówczas można poznać prawdziwy kunszt pracy nad sushi, poczuć klimat Azji i na chwilę przenieść się na ulice japońskich miast, takich jak Kyoto, Tokio czy Yokohama.

Rolka pełna smaków

Sushi składa się najczęściej z ugotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, surowej bądź obranej ryby, owoców morza i dodatków, takich jak warzywa, grzyby, tofu, ikra czy wodorosty nori. Dawniej przygotowywało się je z solonych, zakonserwowanych w sfermentowanym ryżu ryb, co zapewniało możliwość ich przechowywania przez dłuższy czas. Ryby dzięki temu nie psuły się zbyt szybko. Efektem takiego procesu był kwaśny posmak dania. Stąd też nazwa sushi oznaczająca ?kwaśny?.

Z czasem przygotowywanie świeżej ryby z ryżem i octem dało początek nigiri, co sprawiło, że sushi zdobyło popularność w Japonii, następnie w całej Azji, aż zaczęło pojawiać się na kolejnych kontynentach. To właśnie nigiri, mimo prostoty, jest często najbardziej cenionym przez fanów sushi rodzajem tego dania. Składa się ono z uformowanego owalnie kawałku ryżu z plastrem ryby, owocami morza bądź warzywami na wierzchu. Najczęściej kulkę ryżu wieńczy łosoś, ale idealnie sprawdzi się też kalmar, ośmiornica, krewetka, tuńczyk czy awokado.

Innym popularnym rodzajem sushi jest to podawane bez ryżu, a więc sashimi. Najczęściej są to kawałki surowej ryby lub owoców morza, które, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę, odpowiednio układa się na talerzu, serwując z dodatkiem warzyw, wasabi i sosu sojowego.

Sashimi można też zwinąć w nori lub papier ryżowy. W ten sposób przybierze ono postać tradycyjnej rolki, z którą najczęściej kojarzymy sushi. Taką wersją tego dania z pewnością jest hosomaki. W tym przypadku mamy do czynienia z tak zwaną rolką w sam raz na raz, idealnym finger foodem, ponieważ hosomaki to rolka zawierająca w sobie zawsze jeden składnik. W jej środku może znajdować się kawałek łososia, tuńczyka, węgorza, a także ogórek, rzodkiewka czy tykwa.

Bogatszą propozycją hosomaki jest futomaki, w skład którego, poza ryżową rolką, powinny wejść co najmniej cztery składniki. Może to być wędzony bądź surowy łosoś, krewetki zarówno surowe, jak i w tempurze, surimi, awokado, papryka czy tykwa.

Kolejną, równie popularną formą podawania rolowanego sushi jest uramaki, czyli tak zwana rolka na opak. Charakteryzuje się ona odwrotnym zawinięciem rolki. Ryż znajduje się nie w środku, a na zewnątrz potrawy. Wewnętrzną część sushi tworzą wodorosty, warzywa, ryby, a ryż często okraszony zostaje sezamem.

Japońskie wariacje

Poza najpopularniejszymi rodzajami serwowania sushi w menu można znaleźć jeszcze naprawdę sporo różnych wariantów, które z pewnością zachwycą niejednego gościa lokalu. Do tego grona warto zaliczyć datemaki, czyli rolki zawijane nie jak klasyka nakazała w nori, a w jajeczny omlet tamago. Skład oraz forma tego sushi przypomina futomaki, jednak poprzez delikatne i puszyste ciasto zapewnia ono zupełnie inne doznania smakowe.

Gunkanmaki to z kolei odmiana nigiri najczęściej zawiniętego w prażony liść nori. Wypełnione może być najróżniejszym farszem w postaci tatara lub rybnej ikry. Interesującym wariantem podania sushi jest temaki. To formowany na dłoni stożek z nori wypełniony ryżem z dodatkami. Taki typ sushi jada się wyłącznie rękami. Natomiast inari to wypełnione ryżem sushi składające się z cienko pokrojonego, smażonego tofu obgotowanego na wolnym ogniu w słodzonym sosie sojowym. Mówiąc o wizytówce kuchni japońskiej, nie sposób nie wspomnieć o chirashi zwanym także bara lub bara chirashi, czyli sushi rozsypanym. Podaje się je w misce z ryżem nawilżonym octem - czasem sake - i ułożonymi na nim kawałkami grzybów shiitake, omletu, korzeni lotosu, krabów, ryb, krewetek, warzyw czy tofu.

Z kolei oshi, kaku czy gozaemon to w zależności od regionu Japonii rodzaje sushi formowanego w kształcie prostopadłościanu. Uzyskuje się go dzięki specjalnie przeznaczonej do tego formie oshi-bako, w której układa się ryż wraz z dodatkami jednego rodzaju, a następnie uciska przez określony czas. Takim dodatkiem może być chociażby makrela.

Pochylając się nad sushi, nie można nie wspomnieć o tempuramaki, czyli rolkach sushi smażonych w tempurze, a także o oyokomaki - ryżu owiniętym rybą, wypełnionym farszem, na przykład z jajka przepiórczego. Sushi na skutek podbijania kolejnych rynków ewoluowało. W związku z czym w ofercie pojawiły się takie rodzaje jak chociażby sashimi roll - wieloskładnikowa rolka zawinięta w papier ryżowy, wielkością kojarzona z futomaki, jednak bez ryżu, który często zastępowany jest klasycznym sashimi, czy przypominające wielkością uramaki, rainbow maki - w tej formie porcje dodatkowo obkładane są rybą, awokado lub mango.

Postaw na sushi

Kuchnia japońska to bogate źródło niebagatelnych doznań smakowych. Ich odzwierciedleniem jest sushi, które poza wyjątkowym smakiem niesie za sobą mnóstwo walorów zdrowotnych. Ryby wykorzystywane w jego przygotowaniu są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a zdecydowaną większość rodzajów sushi charakteryzuje niskokaloryczność. Wodorosty, będące fundamentalnym elementem wielu form sushi, są naturalnym suplementem jodu.

Decydując się na serwowanie sushi, należy pamiętać przede wszystkim o tym, aby surowe ryby były zawsze świeże i pochodziły z wiarygodnego źródła. Przygotowując je, trzeba koniecznie właściwie obchodzić się z ryżem. Powinien być lekko słodkawy i odpowiednio doprawiony octem ryżowym. Nie od dziś wiadomo, że je się także oczami, a zatem każdy kawałek sushi musi być starannie przygotowany i estetycznie podany. Dlatego warto zainwestować w niebanalną zastawę, na której serwowane będzie sushi. Wraz z właściwie zaprojektowaną i urządzoną na styl azjatycki salą, pozwoli ona gościom lokalu przenieść się na chwilę do Japonii i poczuć się jak w prawdziwej scenerii rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Inwestycja w sushi bar czy restaurację specjalizującą się w kuchni japońskiej to znakomity pomysł na biznes. Smaki Azji wciąż są bardzo popularne, a pamiętajmy, że zarówno one, jak i ich główna wizytówka na świecie, czyli sushi, wciąż ewoluują. Będąc gotowym na dalsze zmiany, warto postawić na cząstkę Japonii w naszym kraju i inwestując w sushi, poczuć smak sukcesu.