Mały prezent, wielki gest

Mały prezent, wielki gest

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Choć najważniejsze są spotkania z bliskimi, wigilijne przysmaki i rodzinna atmosfera, nie zapominajmy, że liczą się także... prezenty. W świątecznej gonitwie nie można pominąć okazji do wręczenia upominku partnerom biznesowym, pracownikom czy gościom.

Świąteczny czas w gastronomii to nieustanna walka z czasem. Przygotowanie oferty świątecznej, organizacja wigilijnego spotkania firmowego czy cateringu to nie lada wyzwanie. Jednak, gdy emocje nieco opadną, warto poświęcić chwilę na zastanowienie się, jaki podarek wręczyć gościom oraz najbliższym współpracownikom. Święta to doskonała okazja, aby podziękować tym, którzy tworzą wyjątkową atmosferę zarówno w miejscu pracy, jak i w restauracji. Kto z nas nie lubi prezentów? To, rzecz jasna, pytanie retoryczne. Upominki są nie tylko wyrazem uznania, ale także sposobem na podkreślenie ducha wspólnoty i serdeczności. Gdzie ich szukać? Pomysłów jest wiele, a wśród nich... lokale gastronomiczne.

Słodki koniec roku

Wręczając prezenty, zależy nam na zrobieniu pozytywnego wrażenia, dlatego, aby uniknąć ambarasu, warto postawić na sprawdzone rozwiązania. Klasyka nie wychodzi z mody. Jednak nie zapominajmy, że nie musi być nudna. Nie bójmy się kreatywności. Co zatem na pewno ucieszy każdego, bez względu na wiek i stopień znajomości? Doskonale sprawdzą się słodkości na czele z czekoladą. Święta to wyjątkowy czas, nie ma co się ograniczać. Dietę zaczniemy od przyszłego roku. Jednym z bardziej trafnych wyborów może okazać się czekolada rzemieślnicza, najlepiej z grawerem przedstawiającym graficzną reprezentację firmy czy miejsca, z którym będzie się ona jednoznacznie kojarzyła. Logotyp umieszczony na eleganckiej tabliczce lub pudełku czekoladek pokaże, że przykładamy wagę do szczegółów i nie jest to przypadkowy upominek, wręczany jakby od niechcenia. Takie podejście na pewno zaprocentuje w przyszłości, docenią je zarówno pracownicy, jak i partnerzy biznesowi. Warto przy tym pamiętać o świątecznym motywie opakowania. Prezentownik powinien być równie dobrze przemyślany, jak sam prezent. W końcu chodzi również o rytuał rozpakowywania!

Wszystkim miłośnikom niebanalnych smaków na pewno przypadną do gustu różnego rodzaju przetwory i wyroby lokalne, w końcu nie od dziś wiadomo, że lokalność warto propagować na co dzień i od święta. Wiele lokali gastronomicznych czy kawiarni oferuje obecnie szeroką gamę produktów własnych, w tym właśnie przetworów, przypominających nam między innymi smaki dzieciństwa i beztroski, świąteczny czas spędzany u dziadków na wsi. Opcji jest wiele. Od dżemów, konfitur, powideł, po bogaty wybór smakowitych smarowideł do pieczywa zamkniętych w słoiczku. Pasztet na święta? Dlaczego nie! Obecnie wracamy do korzeni, interesują nas smaki z przeszłości, dlatego warto wziąć to pod uwagę. Wybór zależy wyłącznie do Ciebie.

Święta, święta... pierniki! To perfekcyjny mini prezent z cukierni lub kawiarni. Są smaczne, a do tego jak się, nomen omen, prezentują! Ponadto, obok korzennych ciasteczek, cieszą się największą popularnością w gronie smakoszy bożonarodzeniowych słodyczy i również mogłyby znaleźć się w świątecznym koszyku. Oczywiście, powinniśmy postawić przede wszystkim na wyroby najwyższej jakości. Świetnym wyborem będą zwłaszcza ręcznie malowane pierniki z motywem świątecznym. Ozdobny lukier, dekoracyjne zdobienia czy fantazyjne wzory z pewnością przyciągną wzrok nawet najbardziej wymagających partnerów biznesowych.

Miłym gestem może okazać się także słoik miodu lub wybór kilku małych słoiczków, w sam raz do degustacji. Nie dość, że to naturalny produkt, charakteryzujący się bogatym składem odżywczym, to idealnie pasuje na zimowe chłody. Wzmacnia odporność i wspomaga organizm w usuwaniu toksyn. Bardzo duży wybór rodzajów sprawia, że na pewno znajdziemy coś odpowiadającego gustom osób, którym chcemy go wręczyć. Można postawić na klasykę, w tym ceniony miód spadziowy czy faceliowy lub pójść po linii najmniejszego oporu, kupując wielokwiatowy bądź akacjowy. Każdy z nich znajdzie swoich zagorzałych fanów. Ponadto dużym uznaniem cieszą się obecnie miody smakowe, m.in. malinowe, jagodowe, z rokitnikiem lub, w wersji zimowej, z dodatkiem cynamonu oraz imbiru. Sprawdzą się one nie tylko jako słodki dodatek do ciasta, ale i jako substancja słodząca do herbaty.

Aromatyczna przyjemność

Herbata to kolejny świetny pomysł na prezent dla współpracowników i gości. To nie tylko doskonały napar na zimowe wieczory, ale i rewelacyjna propozycja, aby podziękować za rok współpracy. Dlatego też, gdy zastanawiamy się nad prezentem, warto rozważyć elegancki zestaw herbat oferujących niezliczoną gamę aromatów, od delikatnych i kwiatowych, po intensywne oraz przyprawowe. Tego typu zestawy zawierają różne mieszanki herbat, pozwalając obdarowanemu na odkrywanie nowych smaków i aromatów. Nie od dziś wiadomo, że herbaty nie tylko pieszczą podniebienie, ale i przynoszą korzyści zdrowotne. Jednak nie tylko takie napoje pasują do prezentowego kosza. Warto zadbać także o pasjonatów wytrawnych smaków. Tu z pomocą przychodzą regionalne wina. To kolejna okazja do wsparcia lokalnych wytwórców. Stawiając na lokalne winnice, można docenić ich działalność i uzupełnić wytrawny zestaw prezentowy o odpowiednio dobraną butelkę wina. Polskie wina rosną w siłę i coraz chętniej są wybierane przez gości.

Podsumowując, pomysłów na prezenty jest wiele, a opcji na rynku jeszcze więcej. Wybór odpowiedniego z nich zależy przede wszystkim od Ciebie. Nie ograniczaj się, a Twoi pracownicy, partnerzy biznesowi czy goście na pewno to dostrzegą. Przecież każdy, nawet najmniejszy gest ma znaczenie. Sprawmy, aby nadchodzące święta Bożego Narodzenia były wyjątkowym czasem, pełnym magii i wzajemnego szacunku, okazywanego choćby poprzez drobne upominki.