Beztroskie święta

Beztroskie święta

Święta Bożego Narodzenia to czas radości, wspólnego świętowania i chwil spędzonych z bliskimi. Wiele osób, w poszukiwaniu niezapomnianych doświadczeń, decyduje się na wyjazdy do hoteli. Zimowy wypoczynek to także okazja do odwiedzenia restauracji. Jak zadowolić wymagających podróżnych w okresie świątecznym?

Polacy coraz chętniej wyjeżdżają na święta. Dla branży gastronomicznej i hotelarskiej to szansa, aby dbając o stworzenie wyjątkowej atmosfery, przyciągnąć gości. Warto dodać, że rosnące oczekiwania związane z wyjazdami przyczyniają się do podnoszenia standardów usług w branży turystycznej. Co, jako restaurator lub hotelarz, powinieneś zrobić, aby zaskarbić sobie przychylność klientów w tym wyjątkowym czasie?

Magia świątecznych chwil

Zacznijmy od tego, że goście szukają wyjątkowego klimatu rodzinnych świąt nawet podczas pobytu w hotelu. Należy zadbać o stworzenie przytulnej atmosfery. Kluczem do sukcesu są starannie dobrane dekoracje, choinki, kolorowe światełka i muzyka. Przemyślany wystrój nie tylko przyciąga wzrok, ale i wprowadza świąteczny nastrój. Eksperci w zakresie dekoracji wiedzą, że nawet kilka świątecznych akcentów może całkowicie odmienić przestrzeń. Pamiętaj, że goście traktują przyjazd do Twojego hotelu lub lokalu jako wypoczynek i element celebracji.

Wobec tego warto zadbać, aby atrakcyjna oprawa znalazła się zarówno wewnątrz budynku, jak i poza nim. Doskonałym rozwiązaniem są dekoracje świetlne, które ozdobią fasadę hotelu. Sprawdzą się także girlandy, gałązki żywego świerku, a także pięknie przystrojone drzewka świąteczne w gustownych donicach. Wielu gości ceni, gdy obiekt zapewnia możliwość wspólnego ubierania choinki. Wieczorem, tuż przed wigilijną kolacją, można zorganizować jej uroczyste rozświetlenie. Rozbłysk mieniących się światełek będzie znakiem, aby wspólnie zasiąść do stołu. To świetna atrakcja nie tylko dla najmłodszych. Ponadto jest to okazja do integracji. Organizacja świątecznych atrakcji i wydarzeń to kolejny sposób na zaangażowanie gości. Koncerty, pokazy świąteczne, warsztaty dla dzieci czy nawet spotkania ze świętym mikołajem sprawią, że hotel czy pensjonat nabierze świątecznego charakteru i stanie się miejscem, które każdy chciałby odwiedzić podczas zimowego wyjazdu.

Trudno wyobrazić sobie święta bez prezentów, dlatego warto z tej okazji wynająć świętego mikołaja, który w odpowiednim czasie pojawi się i rozda podarki. Uśmiech na twarzach gości gwarantowany! Wśród drobnych upominków sprawdzą się słodycze, choćby czekoladki z logotypem hotelu lub aromatyczne herbaciane mieszanki z imbirem i nutą pomarańczy. Ponadto idealnym dopełnieniem powinna być muzyka. Oczywiście, najlepiej, gdyby była grana na żywo. Ważne, aby dostosować ją do panującego klimatu oraz odwiedzających. Wiedz, że jeśli sprawisz, aby w tym szczególnym czasie goście spędzili niezapomniane chwile, z pewnością wpadną ponownie oraz polecą Twoją ofertę znajomym.

Świąteczna paleta smaków

Niesamowity nastrój świąt mogą zapewnić także lokale gastronomiczne, również te usytuowane w hotelach. Należy pamiętać, że tworzenie świątecznego klimatu w restauracji obejmuje nie tylko dekoracje czy odpowiednią atmosferę, ale przede wszystkim smak. To on jest w tym przypadku najważniejszy. Goście, którzy planują święta poza domem, zazwyczaj dokładnie sprawdzają wigilijne menu. Dominują tradycyjne smaki, najlepiej takie, które kojarzą się z dzieciństwem, jednak nie brakuje osób zainteresowanych nowoczesnymi wersjami świątecznych potraw. Jedno jest pewne, przygotowując restauracyjną ofertę wigilijną, pamiętaj, aby znalazły się w niej zarówno uwielbiane przez wszystkich klasyki, począwszy od czerwonego barszczu z uszkami czy dań rybnych, jak i kulinarne nowinki. Uwagę z pewnością przyciągnie również karta z wyborem lokalnych świątecznych specjałów. Im ciekawsze menu, tym więcej gości na nie postawi.

Choć smak to podstawa, w okresie świątecznym należy zwrócić szczególną uwagę na wygląd lokalu, w tym na estetykę stołów. Warto zainwestować w zastawę ozdobioną motywami świątecznymi, eleganckie serwetki i świeże kwiaty, które dodadzą uroku i wprawią gości w świąteczny nastrój. Od kilku lat dominuje minimalizm, warto zatem postawić na nowoczesną zastawę w stonowanych barwach z wytłaczanym wzorem lub drobnymi zdobieniami. Sprawdzi się zarówno klasyczna biel, jak i odcienie złota czy połyskującego srebra. Dopełnieniem całości powinno być oświetlenie, między innymi światełka pasujące do zastawy, a więc białe i złote. Jednak minimalizm to nie wszystko. Trendem, który z roku na rok wzrasta, jest stojące w opozycji do minimalizmu zainteresowanie klimatem świąt rodem z przełomu lat 90. i wczesnych lat dwutysięcznych. Wprowadzenie do lokalu nostalgicznej atmosfery Gwiazdki z dzieciństwa będzie gratką dla niejednego gościa. W tym przypadku należy postawić na nasycone czerwienie i kontrastujące z nią barwy zieleni. Wzorem dominującym może być krata, natomiast lampki choinkowe koniecznie muszą być kolorowe. Oczywiście, w lokalu gastronomicznym również warto zadbać o dekoracje wejścia czy fasady budynku, a także ozdobienie choinki. To szczegóły, jednak nie należy z nich rezygnować. To dzięki nim goście poczują ducha świąt już od samego wejścia.

Elementem, który pozwoli wypromować świąteczną ofertę Twojego lokalu, może okazać się catering. Okres świąteczny to dogodny moment, by go wprowadzić, nawet, jeśli na co dzień taka opcja nie jest u Ciebie dostępna. To doskonały sposób na dotarcie do znacznej grupy gości, zarówno stałych, jak i nowych. Pamiętaj, że to może być ich pierwszy kontakt z Twoją restauracją, dlatego postaraj się, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że catering to częste rozwiązanie nie tylko w prywatnych domach. Odbiorcami mogą być firmy organizujące spotkania wigilijne dla pracowników.

Nie da się ukryć, że święta to znaczny wydatek. Coraz więcej ludzi poszukuje promocji. Będziesz w stanie ich przyciągnąć, jeżeli przygotujesz specjalną, ograniczoną czasowo ofertę świąteczną w niższej, konkurencyjnej cenie. Możesz, rzecz jasna, zaproponować zniżkę także gościom, którzy dokonali rezerwacji stolika na święta lub zdecydowali się na Twój catering wcześniej. To rozwiązanie, dzięki któremu z pewnością zyskasz nowych klientów, a stali bywalcy utwierdzą się w przekonaniu, że to właśnie wybór Twojego lokalu jest słuszny.

Święta to wyjątkowy okres w roku. Są również nie lada wyzwaniem dla branży gastronomicznej i hotelarskiej, gotowej zrobić wiele w celu sprostania wymaganiom gości. A one rosną i rosną. Mimo to istnieją sposoby, jak sobie z tym poradzić. Klimatyczny wystrój to klucz do tego, aby goście opuścili hotel lub restaurację z uśmiechem, gotowi do dzielenia się pozytywnymi wspomnieniami ze świątecznego wyjazdu.