Zucchiolo - nowe warzywo na rynku
Na kulinarnej mapie Europy zagościło nowe warzywo! To nietypowe połączenie ogórka i cukinii. Wszystko za sprawą dwóch hiszpańskich firm, które podpisały porozumienie dotyczące wprowadzenia na rynek europejski warzywa o nazwie zucchiolo.
Zucchiolo (nazwa to połączenie włoskich słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo) zostało wyhodowane przez hiszpańską grupę biotechnologiczną. Jak podkreśla portal foodfakty.pl, należy do gatunku Cucurbita maxima i nawiązuje do produktów charakterystycznych dla krajów Ameryki Południowej.
Zucchiolo opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Dzięki 5-letnim wysiłkom specjalistów oraz hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego, co umożliwia jego produkcję w Europie.
Nowe warzywo charakteryzuje się lekko spłaszczonym, okrągłym kształtem, ma ok. 7-10 cm średnicy i waży 250 gramów. Posiada jadalną skórkę oraz chrupiący miąższ. Przed spożyciem można je przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka tygodni. Z punktu widzenia wartości odżywczych Zucchiolo odznacza się wysoką zawartością błonnika, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy w postaci polifenoli. Zawiera również wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód i potas.
Wejście na rynek zucchiolo to szansa dla szefów kuchni, aby odkryć jego bogactwo smaków i stworzyć nieznane dotąd dania na jego bazie. Nie możemy doczekać się kulinarnych interpretacji nowego produktu!
Źródło: foodfakty.pl