
Znamy uczestników konkursu Czas na rybę!
Oto nazwiska osób, które powalczą o tytuł autora najlepszej potrawy z karpia opolskiego! W obu kategoriach - profesjonaliści i uczniowie - do rywalizacji przystąpi sześć dwuosobowych drużyn.
Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego, w którym karp opolski odegra główną rolę. Jeśli w recepturach pojawią się produkty tłuszczowe, zawodnicy wykorzystają oleje.
Jury skupi się przede wszystkim na smaku, ale weźmie także pod uwagę techniki kulinarne, dbałość o ideę zero waste, prezentację potrawy, sposób wykorzystania karpia oraz pracę zespołową uczestników.
W piątek, 3 października 2025 roku do rywalizacji staną uczniowie:
Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk - laureatki z zeszłorocznej edycji konkursu
Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim
Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
Oliwia Wegner i Nikodem Budnik
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
Tomasz Bigda i Hlib Fedorov
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Julia Kudzińska i Miłosz Nowak
Zespół Szkół w Sierakowie
Amelia Słanek i Anna Wysocka
Zespół szkół nr 7 w Tychach
W sobotę, 4 października 2025 r. gotować będą profesjonaliści:
Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania
Restauracja Kuźnia Smaków w Kopalni Złota, Złoty Stok
Paweł Ferenc i Sylwia Defińska
Restauracja Domolo, Dąbrowa Górnicza
Kamil Tomczak i Jakub Warszewski
Restauracja Belle Epoque, Kalisz
Bartosz Rosa i Jacek Woźny
Restauracja The Time, Poznań
Krzysztof Wlazło i Kamil Marques
Winogrono, Grodzisk Mazowiecki
Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski
Hotel Blow Up Hall, Restauracja Arte Poznań
Kto będzie oceniał karpiowe potrawy?
Skład jury dla uczniów szkół gastronomicznych:
1 Krzysztof Klimaszewski
2 Kurt Scheller
3 Krzysztof Malinowski
4 Marek Namysłowski
5 Marcin Soból
6 Jarek Uściński
7 Jarek Walczyk
8 Krzysztof Wierzba
Skład jury dla profesjonalistów:
1 Marcin Bielec
2 Jean Bos
3 Krzysztof Gawlik
4 Wojciech Harapkiewicz
5 Wolfgang P. Menge
6 Iwona Niemczewska
7 Marcin Przybysz
8 Kurt Scheller
9 Robert Sowa
10 Paweł Stawicki
11 Krzysztof Szulborski
12 Jarosław Uściński
W kategorii profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, a dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na wizytę w sercu włoskiej technologii - zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech to szansa na poznanie kulinarnego know-how z pierwszej ręki. Laureaci mają także możliwość odbycia stażu w Hotelu Langaholt na Islandii.
Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz tygodniowy staż w Restauracji Piwna47 w Gdańsku dwukrotnie wyróżnionej w przewodniku Michelin.