Znamy uczestników konkursu Czas na rybę!

Znamy uczestników konkursu Czas na rybę!

Oto nazwiska osób, które powalczą o tytuł autora najlepszej potrawy z karpia opolskiego! W obu kategoriach - profesjonaliści i uczniowie - do rywalizacji przystąpi sześć dwuosobowych drużyn.

Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego, w którym karp opolski odegra główną rolę. Jeśli w recepturach pojawią się produkty tłuszczowe, zawodnicy wykorzystają oleje.

Jury skupi się przede wszystkim na smaku, ale weźmie także pod uwagę techniki kulinarne, dbałość o ideę zero waste, prezentację potrawy, sposób wykorzystania karpia oraz pracę zespołową uczestników.

W piątek, 3 października 2025 roku do rywalizacji staną uczniowie:

Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk - laureatki z zeszłorocznej edycji konkursu
Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim
 
Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
 
Oliwia Wegner i Nikodem Budnik
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
 
Tomasz Bigda i Hlib Fedorov
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
 
Julia Kudzińska i Miłosz Nowak
Zespół Szkół w Sierakowie
 
Amelia Słanek i Anna Wysocka
Zespół szkół nr 7 w Tychach
 
W sobotę, 4 października 2025 r. gotować będą profesjonaliści:
 
Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania
Restauracja Kuźnia Smaków w Kopalni Złota, Złoty Stok
 
Paweł Ferenc i Sylwia Defińska
Restauracja Domolo, Dąbrowa Górnicza
 
Kamil Tomczak i Jakub Warszewski          
Restauracja Belle Epoque, Kalisz
 
Bartosz Rosa i Jacek Woźny
Restauracja The Time, Poznań
 
Krzysztof Wlazło i Kamil Marques
Winogrono, Grodzisk Mazowiecki
 
Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski
Hotel Blow Up Hall, Restauracja Arte Poznań

Kto będzie oceniał karpiowe potrawy?

Skład jury dla uczniów szkół gastronomicznych:

1          Krzysztof Klimaszewski

2          Kurt Scheller

3          Krzysztof Malinowski

4          Marek Namysłowski

5          Marcin Soból

6          Jarek Uściński

7          Jarek Walczyk

8          Krzysztof Wierzba 

 Skład jury dla profesjonalistów:

1          Marcin Bielec

2          Jean Bos

3          Krzysztof Gawlik

4          Wojciech Harapkiewicz

5          Wolfgang P. Menge

6          Iwona Niemczewska

7          Marcin Przybysz

8          Kurt Scheller

9          Robert Sowa

10        Paweł Stawicki

11        Krzysztof Szulborski

12        Jarosław Uściński

W kategorii profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, a dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na wizytę w sercu włoskiej technologii - zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech to szansa na poznanie kulinarnego know-how z pierwszej ręki. Laureaci mają także możliwość odbycia stażu  w Hotelu Langaholt na Islandii.

Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz tygodniowy staż w Restauracji Piwna47 w Gdańsku dwukrotnie wyróżnionej w przewodniku Michelin.