
Znamy uczestników "Arte Culinaria Italiana" 2020!
W dniu 14 marca 2020 roku odbędzie się jubileuszowa edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana"
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej . Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali trzy dania konkursowe: pierwsze danie makaron - z obowiązkowym użyciem makaronu marki Perino (i dowolnych składników), drugie danie mięsne - polędwica Wellington z obowiązkowym użyciem polędwicy wołowej marki Sokołów (i dowolnych składników) oraz deser - z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej marki Debic (i dowolnych składników).
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek, Janusz Profus, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio. W jury profesjonalnym technicznym: Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych uczestników.
Restauracja Lavenda Cafe&Lunch - Poznań - Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko
Restauracja Biała Róża - Kraków - Adrian Depta, Paweł Pamuła
Hotel Radisson Blu Resort - Świnoujście - Maciej Morański, Andrzej Sawka
Hotel Radisson Collection - Warszawa - Michał Rosiński, Jacek Schliske
Amore Mio Pizza&Grill - Elbląg - Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
Klimat Bistro - Zielona Góra - Kacper Szafrański, Luiza Kuta
Hotel Grand Ascot - Restauracja Four - Kraków - Kinga Brańka, Wit Wojas
Hotel Blue Diamond - Nowa Wieś k.Rzeszowa - Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
Hotel Fabryka Wełny - Pabianice - Michał Bielecki, Piotr Czech
Restauracja Il Pardino - Poznań - Marek Szuba, Patryk Czemierowski
Hotel Restauracja Piano - Lublin - Piotr Huszcz, Dariusz Cygan
Restauracja Ed Red - Warszawa - Łukasz Kostrzewski, Marek Paczuski
Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli - Koźmin Wielkopolski - Arkadiusz Marcisz, Kacper Raźniak
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania - makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego - deseru Debic oraz wybranych składników.
Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias, Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej.
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.