Znamy kolejnego jurora Mistrzostw Polski Kuchni Tajskiej!
Kuchnia tajska jest z pewnością niezwykle zróżnicowana i oferuje coś dla każdego, niezależnie od preferencji smakowych. Jej popularność na świecie rośnie, a tajskie restauracje są co raz częściej odwiedzane przez gości.
Mistrzostwa Polski Kuchni Tajskiej to pierwsze tego typu zawody organizowane w Polsce. Zwycięska restauracja otrzyma tytuł mistrzowski, a osoba biorąca udział w konkursie wspaniałą nagrodę, dzięki której wzbogaci swoje doświadczenie w przygotowywaniu dań kuchni tajskiej.
Dania oceni jury w składnie Daria Ładocha, prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna, autorka książek, trener kuchni tajskiej i Patryk Galewski, Serdeczny przyjaciel ks. Jana Kaczkowskiego, jest szefem (nie tylko kuchni) w projekcie PaKa, realizowanym przez Fundację ks. Jana Kaczkowskiego, a także jednym z sędziów oceniających zmagania uczestników Mistrzostw będzie Surat Butsarakham - Head Szef restauracji PaTaThai. Na kolejne nazwiska musimy poczekać!
Surat Butsarakham pochodzi z północno-wschodniej prowincji Tajlandii - Udon Thani. Przygodę z kuchnią rozpoczął od okazjonalnego gotowania dla najbliższych, co z czasem przerodziło się w gotowanie zawodowe. Zdobywał doświadczenie i warsztat w wielu wyjątkowych restauracjach m.in. w Tajlandii, Kanadzie oraz Europie. Dla szefa Surat gotowanie to przede wszystkim pasja. Wyróżnia go niezwykłe wyczucie smaku i umiejętność łączenia nieoczywistych produktów. W kuchni nie ma dla niego rzeczy niemożliwych, a karta dań jest jego autorskim, subiektywnym przewodnikiem po smakach Tajlandii.
UWAGA ! - termin nadsyłania zgłoszeń upływa z dniem 31 stycznia 2024 roku
Finały konkursu odbędą się dnia 22 marca 2024 roku w Warszawie podczas GASTROTARGÓW SMAKKi
Więcej informacji na stronie: https://smakki.pl/pl/konkurs/mistrzostwa-polski-kuchni-tajskiej/