Zmiany w zarządzie Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Zmiany w zarządzie Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Nowym prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich został Kamil Wojtasiak. Na stanowisko wiceprezydentów wybrano Adama Tomczaka i Pawła Zduniaka. Kadencja zarządu trwa 3 lata.

Wszyscy członkowie nowego zarządu deklarują chęć rozwoju Stowarzyszenia, kontynuowania głównych projektów oraz realizowania nowych przedsięwzięć - deklaruje Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.  

Nowo wybrany prezes - Kamil Wojtasiak - od 13 lat, pracuje jako menedżer i sommelier w warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Od lat działa w SSP. Ponadto wygrał Mistrzostwa Polski Sommelierów w 2018 roku, a potem reprezentował Polskę w zawodach na poziomie europejskim i światowym. W Stowarzyszeniu pełnił wcześniej funkcję szefa komisji konkursowej, a od ubiegłego roku przygotowywał do startu w Mistrzostwach Europy i Afryki Tomasza Żaka, który zajął w zawodach 5. miejsce.

Wiceprezydent Adam Tomczak to Mistrz Polski Sommelierów z 2021 roku. W SSP był m.in. przedstawicielem regionalnym w Wielkopolsce, pełnił funkcję szefa komisji egzaminacyjnej i współtworzył materiały edukacyjne. W nowej kadencji zamierza m.in. prowadzić komisję egzaminacyjną i angażować się w merytoryczne przygotowania do zawodów sommelierskich. Od lat pracuje w poznańskim wine barze Mielżyński Wine & Spirits. 

Drugi wiceprezydent, Paweł Zduniak, reprezentuje środowisko trójmiejskie, obecnie prowadzi firmę Mega Vino. Wcześniej pracował w Arco by Paco Perez i Treinta Y Tres jako Head Sommelier i General Manager. W nowym zarządzie ma odpowiadać za sprawy finansowe.

Ponadto członkami zarządu zostali:

Jan Bester - dotychczas członek komisji konkursowej, współorganizator 20 finałów Mistrzostw Polski, zawodowo związany z warszawską firmą Winkolekcja;

Grzegorz Jach - dotychczasowy wiceprezydent, twórca i dyrektor konkursu Wino na Medal;

Jerzy Kruk - dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, reprezentujący Polskę na Mistrzostwach Świata w 2007 roku, obecnie dyrektor ds. rynku HoReCa w M&P Pavlina;

Maciej Sokołowski - dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, potem wielokrotny członek komisji konkursowej i członek jury zawodów, prowadzi edukacyjny projekt Tasting Room;

Sylwester Szymczak - wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski oraz sommelierskich zawodów Grand Prix, zawodowo współzałożyciel restauracji Kameralna we Wrocławiu.

W nowej komisji rewizyjnej znaleźli się:

Jarosław Baranowski - Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2023, sommelier w Lublinie;

Aleksandra Jeż - profesjonalny sommelier SSP z 16-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, pracowała w różnych miastach Polski, a od kilku lat związana jest z Wrocławiem;

Wojciech Starzycki - działający w Warszawie organizator szkoleń i eventów winiarskich, zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów 2021.