XVI edycja akcji Gęsina na św. Marcina

XVI edycja akcji Gęsina na św. Marcina

Od 7 do 30 listopada 2025 roku odbędzie się XVI edycja slowfoodowej akcji Gęsina na św. Marcina. Wkrótce poznamy najlepsze restauracje, które będą serwować 3 dania na bazie gęsiny. Pełna lista lokali zostanie opublikowana 2 listopada br. na stronie www.gesina.pl.

Jak podkreśla Jacek Szklarek, pomysłodawca i organizator akcji, "gęsina stała się oczywistym wyborem dla smakoszy w okresie listopada i grudnia. Spożycie jej na przestrzeni trwania naszej akcji, czyli w ciągu 16 lat, wzrosło 20 krotnie - z 17 gramów do około 300 gramów. Również gdy chodzi o eksport polskiej gęsiny, (około 20 000 ton), już nie tylko Niemcy i Francja się liczą, bowiem dołączył do tych krajów na przykład Hongkong. Choć i tak same Niemcy to około 75 proc. polskiego eksportu gęsiny. Ceny gęsiny na szczęście na naszym rodzimym rynku ustabilizowały się i tak za jeden kilogram tuszki gęsiej trzeba zapłacić około 30-40 zł, czyli cała tuszka o wadze 4-5 kg jest już wydatkiem między 120-200 zł, zaś pierś i noga gęsia, to koszt około 60-70 zł/kg."

W tegorocznej odsłonie Gęsiny na św. Marcina wezmą udział szefowie kuchni i restauracje, w tym: Witek Iwański (Hub Praga - Warszawa), Mateusz Suliga (Bistro The Hours - Kraków), Przemysław Samul (Le Braci - Warszawa), Karol Górka (Drukarnia Smaku Cristina - Zakopane), Łukasz Federowicz (Stary Dom - Warszawa) oraz Krzysztof Kowalski (U Wieniawy - Warszawa).

W programie akcji nie zabraknie festynów, które odbędą się w Folwarku Kamyk pod Częstochową, w skansenie w Swołowie na Pomorzu czy na Lubelszczyźnie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej Majątek Rutka, Gęś Biłgorajska). Ponadto odbędą się kolacje tematyczne w restauracji Hub Praga w Warszawie, w Restauracji Four w Krakowie czy też w pensjonacie Dwór Zaścianek na Podlasiu (Elżbieta i Zbyszek Aftarukowie).

Jak co roku odbędzie się będzie konkurs na najlepsze danie na bazie gęsiny. W minionych latach laureatami zostali: Przemysław Samul, Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki, Mateusz Guzik, Mateusz Ciołko, Dawid Klimaniec, Michał Matuszewski, Marcin Biernacki oraz Tomasz Wróblewski.

Dlaczego gęsina jest najlepsza na jesieni? Jak wyjaśnia organizator akcji, w tym czasie kończy się cykl hodowlany, który trwa od późnej wiosny przez ok. 16-17 tygodni. Dobrze wytuczone gęsi osiągają średnią wagę ok. 6,30-6,50 kg. Polskie gęsi określa się mianem gęsi owsianej. Co to oznacza? Produkcja tzw. gęsi owsianych, polega na tym, że podczas 3-tygodniowego tuczu końcowego, ptak powinien spożywać dziennie minimum 500 g niełuskanego ziarna owsa, co nadaje polskiej gęsinie niepowtarzalnego, aromatycznego posmaku. Tak więc październik, listopad i grudzień to najlepsze miesiące na kupowanie i spożywanie tych ptaków, wówczas są one najsmaczniejsze, a ich tłuszcz ma najlepszą jakość.

XVI edycja akcji Gęsina na św. Marcina zakończy się w niedzielę, 30 listopada br. Informacje na temat tegorocznej akcji są dostępne na stronie: www.gesina.pl.