Włoskie opowieści w filiżance kawy
Lavazza, kultowa włoska firma kawowa z niemal 130-letnią historią, wprowadziła na polski rynek najnowszą gamę kaw z segmentu Food Service inspirowaną tradycyjnymi włoskimi kawiarniami: Tales of Italy.
Mieszanki Tales of Italy zaprojektowane i stworzone z myślą o profesjonalistach z branży kawowej, inspirowane są włoską duszą Lavazzy i nawiązują do trzech kultowych miast - Mediolanu, Wenecji i Rzymu. Zapewniając niezakłóconą przyjemność z degustacji, ta kolekcja kaw reprezentuje nowoczesne podejście do filiżanki, prezentując ją jako bardziej elegancką i o delikatniejszym smaku. Doskonale łączy w sobie włoską pełnię smaku, wyraziste aromaty i długotrwałe doznania, które są efektem niemal 130-letniej tradycji oraz ciągłego dążenia do innowacji.
Kolekcja jest odpowiedzią na zmieniające się potrzeby konsumentów, zwłaszcza tych z młodego pokolenia - poszukujących nowych kawowych doznań, interesujących się innowacyjnymi metodami obróbki, jednocześnie przywiązującymi wagę do pochodzenia oraz jakości ziaren.
Arkadiusz Domurad, główny trener baristów Lavazza w Polsce
- To co wyróżnia mieszanki z kolekcji Tales of Italy to przede wszystkim pionierskie, rzemieślnicze podejście do robusty. Innowacyjna metoda fermentacji ziaren kawowych z udziałem drożdży rozkłada cukier uwalniając egzotyczne smaki i nuty. W efekcie otrzymujemy słodkie akcenty wina i czerwonych owoców, które zapewniają bardziej "krągły", przyjemny smak - mówi Arkadiusz Domurad, główny trener baristów Lavazza w Polsce. - Z kolei ziarna arabiki Cereja Apassita pozostają na drzewie 30 dni dłużej niż tradycyjnie, co daje pełniejszy smak, wzbogaca mieszankę nutami miodu i rodzynek, a także nadaje naturalną słodycz profilu smakowego - dodaje Arkadiusz Domurad.
Lavazza zastosowała indywidualne podejście do każdej mieszanki, wybierając najlepsze odmiany ziaren. Myta Arabica: "odmiany łagodne" z Ameryki Środkowej i Południowej; Naturalna Arabica z Brazylii i Myta Robusta "Cru of Origin" z Indii i Indonezji. Poza wspomnianymi metodami selekcji i fermentacji ziaren, dopełnieniem oraz "ostatnim szlifem" dla doskonałego rezultatu była powolna i delikatna, długotrwała metoda palenia mieszanek Tales of Italy, wzmacniająca nuty aromatyczne i zachowująca ich delikatność i zapachy fermentacji.
Kolekcja jest dostępna w trzech odsłonach:
- Tales Of Italy Galleria (Milano) - Mieszanka 100% Arabiki z nutami miodu i rodzynek.
Galleria to najwyższej jakości mieszanka składająca się w 100% z arabiki z późnych zbiorów, pochodzącej z gospodarstw rolnych certyfikowanych przez Rainforest Alliance. Ta rzadka odmiana Arabiki jest znana z dojrzałości wiśni kawowych, które dają aromatyczne nuty suszonych owoców i miodu, odzwierciedlając niezrównane piękno i styl włoskiego miasta mody, przypominając słodkie i wyrafinowane smaki kawiarni w sercu Mediolanu.
- Tales of Italy Canal Grande (Venezia) - Z przyjemnymi nutami czekolady i migdałów.
Canal Grande to najdoskonalsza, starannie przygotowana mieszanka najwyższej jakości ziaren kawy, perfekcyjnie palonych w celu uzyskania bogatego i spójnego smaku, oferująca pełne body tradycyjnej włoskiej kawy. Mieszanka naturalnej Arabiki z Ameryki Środkowej i mytych odmian Robusty pochodzących z Azji oraz 10% sfermentowanej Robusty, inspirująca wszystkie aromaty weneckich kawiarni i łagodnych spacerów jej alejkami.
- Tales of Italy Trastevere (Roma) - Z nutami ciemnej czekolady i orzechów laskowych oraz pełnym body.
Trastevere to najwyższej jakości mieszanka ręcznie zbieranej kolumbijskiej Naturalnej Arabiki, słynącej z wyjątkowej jakości, mytych odmian Robusty pochodzących z Azji oraz 10% sfermentowanej Robusty. Jej urzekający zapach przenosi na ponadczasowe ulice Wiecznego Miasta i oferuje wyjątkową osobowość z charakterystycznymi smakami centrum Włoch.
Ekspert Lavazza, Arkadiusz Domurad, poleca mieszanki Tales of Italy przede wszystkim do przygotowywania klasycznego włoskiego espresso. W tym celu należy skorzystać z 7,5 g +/- 0,5 g świeżo zmielonej kawy dla pojedynczego lub 14,5 g +/- 0,5 g dla podwójnego espresso. Temperatura wody powinna wynosić 92C°+/- 2C°, a ciśnienie 9 bar. Przy zastosowaniu takich parametrów po 25-30 sekundach ekstrakcji powinniśmy uzyskać 20/25 g pojedynczego espresso.
zdj. Ewelina Zając/Michał Wawrzonkiewicz
Tekst powstał przy współpracy z Grupą Lavazza