Włoska pizza zagrożona: brakuje rąk do pracy
Światowa stolica pizzy zmaga się z poważnym kryzysem. Ubywa pizzaioli oraz innych pracowników pizzerii. "Na całym świecie mówi się o neapolitańskiej pizzy, a u nas brakuje rąk do pracy" - podkreśla Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej, zachęcając młodych do pracy.
Pizza, szczególnie ta wypiekana rzemieślniczymi metodami, to niekwestionowana królowa włoskich smaków. Tradycja jej wypieku sięga setek lat wstecz. Stanowi jeden z najpopularniejszych przysmaków, ciesząc się zainteresowaniem na całym świecie.
Mimo popytu, we Włoszech brakuje około 20 tys. piekarzy pizzy - wynika z danych z 2024 roku.
O kryzysowej sytuacji w związku z brakiem pracowników poinformował cytowany przez włoską agencję prasową ANSA Antonio Pace - prezes Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN).
Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej wystosował apel do młodych ludzi, aby zastanowili się nad podjęciem pracy w pizzeriach. Zaznaczył, że praca w tej branży jest wymagająca, ale daje satysfakcję pod kątem finansowym. Młodzi ludzie mogą także liczyć na ofertę kursów i szkoleń.