Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

17 czerwca 2025 roku w Villa Natura Dolsk k. Śremu odbędzie się X edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 30 kwietnia.

Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami, a także motywowanie szefów kuchni, kucharzy i uczniów do poszerzania wiedzy, umiejętności zawodowych, pasji oraz talentu.

Organizatorzy zapraszają do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka profesjonalnych kucharzy i ambitnych pasjonatów sztuki kulinarnej z dowolnych zakładów gastronomicznych zarówno hotelarskich, jak i restauracji z całej Polski, a także kucharzy pracujących w zakładach gastronomicznych poza granicami naszego kraju.

Kucharze startują indywidualnie, a ich zadaniem jest przygotowanie dwóch dań: amuse bouche z użyciem orzecha laskowego, a także produktów marek wskazanych przez organizatora, oraz dania głównego z użyciem: wiejskiej kaczki, maliny oraz ciasta makaronowego.

Zgłoszenie do konkursu powinno być przesłane na adres mailowy wkr_konkurs@wp.pl poprzez formularz konkursowy wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanych potraw. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 30 kwietnia 2025 roku o godzinie 23:59. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu.

Listę zakwalifikowanych uczestników poznamy najpóźniej 5 maja 2025 roku.

Regulamin oraz formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie https://www.konkursykulinarne.pl/aktualnosci/130-wielkopolski-kucharz-roku-2025 .