Wielkopolski Kucharz Roku 2024 tuż-tuż
Już 11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024. Znamy program wydarzenia.
Jak podkreślają organizatorzy, wydarzenie jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych. Podczas konkursu będzie można spróbować dań przygotowanych przez szefów kuchni i cukierników z całej Polski. Będzie również możliwość wzięcia udziału w pokazach kulinarnych i panelach. Konkurs w ciągu dnia ma charakter plenerowy.
Organizatorzy informują, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną:
- Patryk Stanewicz, Restauracja Szeroka 9, Toruń
- Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
- Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz
- Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka, Poznań
- Denis Tretakov, Restauracja Światłocień, Poznań
- Borys Sikorski, Restauracja HakSmak, Gorzów Wlkp.
- Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno
- Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
- Jakub Chorzępa, Restauracja Kozlovna, Rzeszów
Zadaniem uczestników konkursu będzie przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnika wegetariańskiego z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości siedmiu porcji, a także siedmiu porcji dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan, marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania. Pozostałe składniki zależą od wyboru uczestnika.
Z kolei w składzie sędziowskim znajdzie się 9 jurorów: 3 technicznych i 6 degustacyjnych, w tym:
- Marcin Budynek - Przewodniczący
- Kurt Scheller
- Robert Sowa
- Jakub Kasprzak
- Jakub Walczak
- Paweł Kubera
- Jarosław Uściński
- Mariusz Siwak
- Ewa Wachowicz
W PROGRAMIE
9:30 - rozpoczęcie konkursu
10:00 - pokaz kulinarny Joanny Brodzik i Pawła Salamona - "Chłodniki - orzeźwiający smak lata"
11:00 - pokaz kulinarny Moniki Kasprzak "Kaiseki - tradycje kuchni japońskiej"
12:00 - pokaz kulinarny Magdaleny Ossowskiej i Jan Nowickiego "Posmakuj złotnickiej z Potaśni"
12:45 ? panel dyskusyjny "Kulinarne atrakcje Wielkopolski"
13:00 - lunch dla wszystkich zebranych gości w wykonaniu mistrza świata BBQ Macieja Grubmana z Rzeszowa
14:30 - wywiad z Ewą Wachowicz
16:30 - grupowe, pamiątkowe zdjęcie.
Szczegóły na stronie https://www.konkursykulinarne.pl.
Wstęp wolny