Uczta smaków podczas gali CCIFP Bretagne
Tematem przewodnim tegorocznej gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP, która odbyła się 31 stycznia 2025 roku w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria była Bretania - region słynący z zamków, plaż i urokliwych miasteczek. Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiadali: szef kuchni hotelu Sofitel Warszawa Victoria - Paweł Kałuski oraz szefparyskiej restauracji Maison Ronan Kervarrec - Ronan Kervarrec.
Coroczna gala CCIFP jest jednym z najważniejszych wydarzeń polsko-francuskiego biznesu. Wydarzenie od wielu już lat odbywa się w sali balowej hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Szefowie przygotowali 3-daniowe menu. Na przystawkę podano kraba pająka z sorbetem i bulionem, który był wstępem do pierwszego dania głównego: rdzawca z Bretanii z małżami i maślanym sosem. Jako drugie danie główne gościom podano kogucika z foie gras w sosie winnym z grillowaną sałatą rzymską i ziołami. Dopełnienie menu stanowiły sery oraz bretońskie słodkości.
W procesie serwowania dań dla ponad 500 gości uczestniczyło 25 kucharzy oraz 65 kelnerów.
Wieczór uświetniły występy artystyczne oraz zabawa taneczna przy rytmach prosto z Bretanii.