Trophée Mille Polska 2024 - znamy wyniki
22 października 2024 roku w Wiskitkach odbył się finał II edycji polskiej selekcji Trophée Mille. Wiemy, kto weźmie udział w finale międzynarodowym w Reims!
Umiejętności zaprezentowało dwunastu młodych adeptów sztuki kulinarnej z sześciu szkół gastronomicznych z całej Polski.
Zwycięzcami drugiej edycji Trophée Mille Polska 2024 zostali Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Na danie słone przygotowali schab wieprzowy z farszem grzybowym, tradycyjny łódzki prażok z gulaszem wieprzowym i ciepłą sałatką z kapusty włoskiej oraz deser składający się z pączka z konfiturą z suszonej śliwki, musu z białej czekolady, kremu patissier z pasternaku i lodów z kwaśniej śmietany.
Miejsce drugie zajęli Wiktoria Suchenko i Damian Marut z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie. Na miejscu trzecim uplasowali się Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Nad przebiegiem konkursu czuwał Karol Okrasa, Przewodniczący Jury.
- Zawsze z wielką przyjemnością obserwuję młodych ludzi podczas konkursów. Rywalizując z innymi zespołami, walczą przede wszystkim z własnymi słabościami, przekraczają granice, które wydają się nie do pokonania i w pocie czoła, pod wpływem stresu osiągają upragniony cel i to jest naprawdę piękne. Serdecznie gratuluję wszystkim zespołom podjęcia rękawicy i wystartowania w tak wymagającym konkursie - powiedział Karol Okrasa, Przewodniczący Jury.
Dania oceniali: Aleksandra Sowa-Trzebińska jako Honorowa Przewodnicząca, Kurt Scheller jako Honorowy Przewodniczący, Robert Sowa, Adam Chrząstowski, Bartosz Szymczak, Krzysztof Kowalski, Renata Martyna, Angelika Chwyć, Michał Kleiber, Krzysztof Rabek oraz Tomasz Purol. Kwestie techniczne oceniało jury w składzie: Kamil Tłuczek jako przewodniczący, Tomasz Koprowski oraz Tomasz Łagowski.
- Konkurs Trophee Mille Poland to wyjątkowe wydarzenie łączące świat kucharzy i cukierników. Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie. Uczniowie byli dobrze przygotowani, zaprezentowali się naprawdę pięknie a ich dania były smaczne - podsumowała Aleksandra Sowa-Trzebińska, Honorowa Przewodnicząca Jury.
Uroczystość wręczenia pamiątkowych dyplomów, okazjonalnych talerzy, ogłoszenie wyników i przekazanie nagród nastąpiło po konkursie, jak tylko wszystkie punkty zostały policzone przez Pawła Kałuskiego, sekretarza konkursu. Zwycięska drużyna otrzymała specjalnie zaprojektowany przechodni puchar, którego będzie bronić w następnej polskiej edycji.
Partnerami konkursu byli: Samorząd Województwa Mazowieckiego, Sokołów, Chefs Culinar, Barry Callebaut Polska, San Pellegrino, Lesaffre Polska, Churchill, ChemaN, Thermomix.
Gratulujemy!