
Trendy w kategorii brown spirits
Kategoria brown spirits obejmująca whisky, bourbony, cognac czy rumy na dobre już się zadomowiła zarówno na naszym rodzimym barowym podwórku, jak i na rynku detalicznym. Rozwój tej kategorii możemy obserwować szczególnie w segmencie premium. Nie brak jej różnorodności, która coraz bardziej się ujawnia, biorąc pod uwagę trend niskoalkoholowy i coraz bardziej popularne warianty smakowe.
W kategorii brown spirits należy wyróżnić kilka kluczowych trendów, które, moim zdaniem, będą kontynuowane zarówno w Polsce, jak i na świecie.
Zrównoważony rozwój i ekologiczne podejście
Coraz więcej producentów zwraca uwagę na aspekty zrównoważonego rozwoju. W kolejnych latach możemy spodziewać się większej liczby brandów, które będą promować ekologiczne metody produkcji, organiczne składniki, ograniczenie zużycia wody oraz stosowanie odnawialnych źródeł energii czy ograniczenie śladu węglowego.
Doskonałym przykładem są tutaj marki oraz alkohole z kategorii brown spirits, które są mainstremowymi hegemonami, a na swoich barkach niosą programy mające za zadanie ochronę zasobów naturalnych oraz ochronę środowiska, a także zwrócenie uwagi na zrównoważony rozwój w aspekcie biznesowym.
Autentyczność
W Polsce i na świecie rośnie zainteresowanie lokalnymi produktami. Mniejsze rzemieślnicze destylarnie oraz marki zyskują na znaczeniu, oferując unikalne smaki i historie związane z regionem.
Pamiętajmy jednak, że to trend, który odrobinę zwolnił, ponieważ w pewnym momencie rynek został zalany produktami, które, jak później się okazywało, kraftowe były jedynie z nazwy. Tak więc konsumenci coraz częściej poszukują oryginalnych produktów i doceniają autentyczność marki.
Eksperymenty
W ramach tej kategorii cały czas zyskują na znaczeniu różnego typu nowinki. Producenci coraz częściej eksperymentują z różnymi rodzajami beczek do leżakowania czy sposobami leżakowania, wśród których można wskazać na przykład wystawianie beczek na działanie warunków atmosferycznych, co wpływa na smak i aromat końcowego produktu.
W kolejnych latach możemy spodziewać się kontynuacji tych eksperymentów, szczególnie w zakresie leżakowania. Jednym z trendów dotyczących finiszowania alkoholi jest leżakowanie w niestandardowych beczkach. W tym przypadku można wziąć pod uwagę zarówno różnorodne odmiany dębu, jak i różne rozmiary beczek. Coraz częściej można spotkać alkohole powstałe dzięki wykorzystaniu beczek, w których wcześniej znajdowały się inne trunki. Do ciekawych przykładów należy miód pitny.
Innym eksperymentem w przypadku tej kategorii alkoholi jest obniżenie ich mocy, a także tworzenie wariantów smakowych z użyciem owoców lub przypraw.
Edukacja
Rośnie zainteresowanie edukacją na temat alkoholu i podnoszeniu świadomości w tym temacie - przestaje to być tematem tabu, a goście chcą być bardziej świadomi tego, za co płacą i co spożywają. Warsztaty, degustacje i wydarzenia związane z edukacją stają się coraz bardziej popularne.
Myślę, że to trend, który wyznaczy kierunek na przyszłość. Będziemy świadkami coraz większej liczby działań promujących świadome i zarazem odpowiedzialne spożywanie alkoholu oraz zrozumienie różnorodności smaków czy aromatów, jak również historii marki czy tajników produkcji, których w kategorii brown spirits nie brakuje.
Personalizacja i premiumizacja
Goście coraz częściej poszukują produktów premium i wysoce spersonalizowanych butelek. W 2025 roku możemy spodziewać się większej liczby limitowanych edycji, które będą skierowane do świadomych konsumentów, a także spersonalizowanych propozycji, przygotowanych szczególnie ze względu na fanów mainstreamu. Mogą to być na przykład produkty będące efektem współpracy z dużymi portalami streamingowymi czy znanymi osobowościami. Zarówno personalizacja, jak i możliwość wyboru etykiety, czy nawet składników, cały czas zyskuje na znaczeniu.
CAŁY ARTYKUŁ <KLIKNIJ TUTAJ>