Tiramisu jako comfort food

Tiramisu jako comfort food

Szczęście ma wiele smaków, ale jeden z nich jest wyjątkowo popularny - słodki, kremowy, i kawowy. 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szczęścia, a dzień później - Międzynarodowy Dzień Tiramisu. To przypadek czy dowód na to, że comfort food, a zwłaszcza ten włoski deser, jest jednym z  najbardziej skutecznych sposobów na poprawę nastroju?

Fenomen comfort food

Określenie comfort food pojawiło się po raz pierwszy w amerykańskim słownictwie w latach 60. XX wieku. Pojęcie to od początku odnosiło się do dań, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska, dzieciństwem lub bezpieczeństwem. Jego popularność wzrosła w latach 90. i 2000., gdy pojawiło się coraz więcej badań dotyczących wpływu jedzenia na psychikę.

Równocześnie rozwój mediów społecznościowych i kultury kulinarnej sprawił, że ludzie zaczęli dzielić się swoimi "daniami na poprawę nastroju". Współcześnie comfort food jest nie tylko określeniem na jedzenie kojarzące się z domowym ciepłem, ale także elementem świadomego dbania o siebie, czyli self-care. Ponadto jedzenie to jedna z najprostszych form celebracji i poprawy nastroju. Badania od lat pokazują, że smaki kojarzące się z przyjemnością wpływają na produkcję serotoniny - hormonu szczęścia.

Obecnie comfort food dominuje w trendach kulinarnych. To właśnie dlatego tiramisu - deser łączący w sobie słodycz, kawową głębię i kremową konsystencję - stało się jednym z ulubionych wyborów Polaków. Dane Glovo pokazują, że w ciągu ostatniego roku zamówienia tego włoskiego deseru wzrosły aż o 33 proc.

Jak podaje platforma, najwięcej zamówień na tiramisu przypada w pierwszych miesiącach roku - kiedy pogoda nie sprzyja, a comfort food staje się sposobem na poprawienie nastroju. Rekordowym dniem sprzedaży były walentynki 2025, co potwierdza, że tiramisu to nie tylko codzienna przyjemność, ale też deser wybierany na specjalne okazje. Największe zainteresowanie odnotowano w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu, a jeden z użytkowników platformy z Wrocławia zamówił tiramisu aż 102 razy w ciągu ostatniego roku.

Tiramisu dostępne jest zarówno we włoskich restauracjach i cukierniach, jak i w popularnych dyskontach, co sprawia, że stało się deserem dla każdego. Obok klasycznej wersji coraz większą popularność zdobywają nowe smaki - tiramisu pistacjowe, ale także warianty bananowe, karmelowe i truskawkowe.

Weekendowe rytuały

Słodkie rytuały to nie tylko smak, ale i odpowiedni moment. Najwięcej zamówień na tiramisu przypada na soboty i niedziele, a godziny szczytu to przedział między 17:00 a 19:00, co sugeruje, że deser stał się nieodłącznym elementem wieczornego relaksu. Pod względem liczby zamówień Polska zajmuje 5. miejsce wśród krajów, w których działa Glovo, ustępując jedynie Hiszpanii, Włochom, Maroku i Rumunii.

Niezależnie od tego, czy sięgamy po znane i sprawdzone smaki, czy odkrywamy nowe kulinarne przyjemności, jedzenie odgrywa ważną rolę w budowaniu dobrego samopoczucia. W dynamicznym świecie pełnym bodźców staje się ono nie tylko źródłem energii, ale także sposobem na odnalezienie chwili równowagi i przyjemności. W Międzynarodowy Dzień Szczęścia warto świadomie docenić małe momenty, które poprawiają nasz nastrój przy stole..