The Best Chef Awards: najlepsi szefowie kuchni wybrani!

The Best Chef Awards: najlepsi szefowie kuchni wybrani!

W dniach 1-2 października 2025 roku w Mediolanie odbyło się święto sztuki kulinarnej: The Best Chef Awards. Dziewiąta edycja konkursu zgromadziła setki szefów kuchni, krytyków, ekspertów i pasjonatów z ponad 69 krajów. Wśród wyróżnionych znalazło się 10 szefów kuchni z Polski!

The Best Chef Awards - wydarzenie zapoczątkowane w 2017 roku, to globalny event, który celebruje talent, pasję i wizjonerstwo szefów kuchni. Nie jest to wyróżnienie przyznawane wyłącznie za smak serwowanych dań, ale i za kreatywność, wpływ na kulturę gastronomiczną oraz odwagę w tworzeniu nowych ścieżek. W ubiegłym roku wprowadzony został nowy system ocen, który podkreśla różnorodność, nagradzając szerokie spektrum talentów - od młodych wizjonerów po ikony światowej kuchni.

  • One Knife (Excellent) - dla szefów, którzy zdobyli co najmniej 20 proc. punktów.
  • Two Knives (World Class) - powyżej 40 proc. punktów.
  • Three Knives (The Best) - powyżej 80 proc. punktów

Tegoroczna edycja miała stanowić hołd dla kreatywności, odwagi i nieustannej pasji tworzenia oraz zachęcać do globalnego dialogu o przyszłości gastronomii. Podczas wydarzenia nagrodzono rekordową liczbę szefów kuchni z całego świata: aż 783 osoby zdobyły prestiżowe noże. W poprzedniej edycji wyróżnionych było 4 szefów z naszego kraju, natomiast w tym roku lista powiększyła się do 10 nazwisk.

Wśród nich znaleźli się:

  • Przemysław Klima (Bottiglieria 1881, Kraków - Two Knives),
  • Antonio Arcieri (Arco by Paco Pérez, Gdańsk -Two Knives),
  • Beata Śniechowska (Baba, Wrocław - One Knife),
  • Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa - One Knife),
  • Przemek Sieradzki (Giewont, Kościelisko - One Knife),
  • Witek Iwański (Hub Praga, Warszawa - One Knife),
  • Michał Kuter (A Nóż Widelec, Poznań - One Knife),
  • Marcin Jasiura (Noriko Sushi, Wrocław - One Knife),
  • Artur Skotarczyk (Muga, Poznań - One Knife),
  • Andrea Camastra (NUTA, Warszawa - One Knife)

W topowej trójce tegorocznego zestawienia znaleźli się: Rasmus Munk - szef kuchni restauracji Alchemist (Kopenhaga, Dania), Ana Roš - szefowa kuchni restauracji Hiša Franko (Kobarid, Słowenia) Himanshu Saini - szef kuchni restauracji Tr?sind Studio (Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie).

Gratulacje!

Fot. Edward Trzeciakiewicz GoodLookinFood