Słomki do picia w lokalu gastronomicznym
Nie da się ukryć, że przejście od kolorowych plastikowych słomek do papierowych rurek okazało się nie lada rewolucją. Obecnie wielu gości wybiera trzecią opcją, jaką stanowią słomki wykonane z metalu oraz szkła. Pozostaje odpowiedzieć sobie na pytanie czy korzystanie z jakichkolwiek słomek w 2024 roku ma rację bytu?
Choć plastikowe słomki jeszcze w niedalekiej przeszłości były popularnym dodatkiem, niekiedy pełniąc funkcję dekoracyjną, ich papierowe oraz odpowiedniki nie wzbudzają entuzjazmu gości. Wręcz przeciwnie, rozmoczony, miękki karton z drewnianym posmakiem nie daje przyjemności, jaką zapewniały kolorowe plastikowe rurki.
Jednak wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej i dbałością o środowisko, plastikowe, jednorazowe słomki odeszły w zapomnienie. Wiadomo, sceptycy powiedzą, że wyeliminowanie tak nieznaczącej rzeczy nie sprawi, że nasza planeta odżyje i degradacja natury będzie w odwrocie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że każda, nawet najmniejsza zmiana, może przynieść przełom w szerszej perspektywie.
Myśląc o podawaniu gościom słomek do napojów, warto odpowiedzieć sobie na pytanie czy są one konieczne. Czy ich wykorzystanie będzie miało znaczący wpływ na zamówiony napój? Zasadniczo nie. Jednak, jak twierdzą niektórzy, słomki pozwalają na większą personalizację i indywidualizację zamówień. Krótko mówiąc, drinki ze słomką mogą lepiej prezentować się na zdjęciach, zwłaszcza tych, które goście opublikują w mediach społecznościowych.
W takim przypadku zdecydowanie warto postawić na słomki metalowe, wykonane ze stali nierdzewnej, lub szklane. Dzięki trwałości materiału i możliwości mycia w zmywarce posłużą na lata. Można je zatem potraktować jak sztućce, a zatem stały element zastawy. To kompromis, który pozwoli ograniczyć wpływ plastiku na środowisko, zniweluje niezadowolenie gości spowodowane rozmiękłą słomką z papieru i jednocześnie zadba o odpowiednią estetykę serwowanych napojów.