Święto miłośników miodu za nami!

Święto miłośników miodu za nami!

W dniach 27-28 lutego i 1 marca 2025 roku krakowski hotel Hilton stał się miejscem spotkania miłośników oraz producentów miodów pitnych i naturalnych. W ramach wydarzenia odbyła się Europejska Konferencja Miodosytników oraz konkursy: Mead Madness Cup i Honey Madness Cup. Była to doskonała okazja dla twórców, pasjonatów i profesjonalistów, by zweryfikować swoje wyroby w międzynarodowej rywalizacji, poszerzyć wiedzę oraz nawiązać kontakty branżowe.

Mead Madness Cup - święto mistrzów miodów pitnych

Mead Madness Cup od 2018 roku zajmuje kluczowe miejsce w kalendarzu światowych wydarzeń poświęconych miodom pitnym. W tegorocznej edycji zgłoszono 855 miodów pitnych z 32 krajów, w tym z Australii, USA, Singapuru, Korei Południowej, Japonii, Nowej Kaledonii i Tajlandii. Rywalizacja rozgrywała się w kilkudziesięciu kategoriach, a finał rozegrał się poprzez wyłonienie najlepszych z najlepszych.

W 2025 roku tytuł Grand Champion HOME trafił do Polski - zwycięzcą został Mariusz Szymański z miodem "Gryka (lepsza niż Knapa)". Wśród producentów najwyższe wyróżnienie zdobyła belgijska miodosytnia The Blacksmith's Meadery za miód "Original Sin IV".

- Z każdym rokiem poziom konkursowych miodów jest coraz wyższy, co nas niezwykle cieszy. Jednocześnie oznacza to większe wyzwanie dla naszych sędziów, w tym roku ponad 90 ekspertów z całego świata miało trudne zadanie, by wybrać najlepsze produkty - podkreśla Krzysztof Jarek, dyrektor konkursu.

Honey Madness Cup - światowy konkurs miodów pszczelich

Podczas tegorocznej edycji po raz drugi odbył się również Międzynarodowy Konkurs Miodów Pszczelich - Honey Madness Cup. Jest to wydarzenie dedykowane wyłącznie pszczelarzom i właścicielom pasiek, którzy samodzielnie wytwarzają miody. W konkursie wzięło udział 135 miodów pszczelich z 13 krajów.

W gronie sędziowskim znaleźli się doświadczeni sommelierzy miodów pszczelich zrzeszeni we włoskiej organizacji Alba del Miel. Miody oceniano pod względem walorów organoleptycznych, a ich klasyfikacja opierała się na zdobyciu odpowiedniej liczby punktów. Wszystkie wyróżnione produkty poddano analizie pyłkowej w laboratorium HoneyLab.

Konferencja Europejskich Miodosytników - wiedza i networking

Konferencja stanowiła okazję do wysłuchania prelekcji, wymiany doświadczeń i nawiązywania kontaktów biznesowych. Wykłady prowadzone były w dwóch językach - polskim i angielskim. Dla zaawansowanych uczestników przygotowano prezentacje w języku angielskim z tłumaczeniem symultanicznym na polski, natomiast dla osób początkujących oraz planujących otwarcie miodosytni wykłady odbywały się w języku polskim.

- W odpowiedzi na potrzeby uczestników, w tej edycji wprowadziliśmy specjalne warsztaty dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z miodosytnictwem -  zaznacza Mateusz Błaszczyk, jeden z organizatorów wydarzenia.

Organizatorzy już teraz zapowiadają kolejną edycję, która odbędzie się w dniach 19-21 lutego 2026 roku w Krakowie.

Więcej informacji oraz pełna lista laureatów dostępne są na stronach meadmadnesscup.com oraz honeymadnesscup.com.